Evropa

Istraživanje pokazalo - Kurc među najkorumpiranijim političarima 2021. godine

Komentari

Autor: Tanjug

28/12/2021

-

09:35

Istraživanje pokazalo - Kurc među najkorumpiranijim političarima 2021. godine
Istraživanje pokazalo - Kurc među najkorumpiranijim političarima 2021. godine - Copyright Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Organizacija "Projekat za obuhvatanje i objavu organizovanog kriminala i korupcije" (OC CRP) uvrsto je bivšeg austrijskog kancelara Sebastijana Kurca među pet najkorumpiranijih političara 2021. godine.

Prvi na listi je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, a za njim sledi doskorašnji predsednik Avganistana Ašraf Gani, sirijski predsednik Bašar al Asad, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i onda Kurc. Kurc je ušao među prvih pet najkorumpiranijih političara sveta od 1.167 "nominovanih".

profimedia

 

Komisija sastavljena od šest novinara i naučnika, koji se bave korupcijom i o tome izveštavaju, i pored rekordnog broja "nominovanih" lidera, jednoglasno su, po prvi put posle jedne decenije, izabrali Lukašenka.

Kada je reč o Kurcu, OC CRP je napravio grešku, jer je na sajtu nekadašnjeg kancelara predstavio kao lidera desničarske Slobodarske partije Austrije, čiji su "vodeći članovi "pali" zbog afere "Ibica". Inače Kurc je 9. oktobra podneo ostavku na mesto kancelara i u decembru se povukao iz politike, nakon što je pokrenuta istraga protiv njega i njegovih devet saradnika zbog korupcije i pronevere.

Nakon toga, odlučio je da se potpuno povuče iz političkog života i sa čela NArodne partije Austrije.

Novo zaduženje u SAD

On se obratio medijima sa ličnom porukom u kojoj je naveo da je izuzetno zahvalan zbog perioda koji je proveo u politici i da se nada da je dao doprinos u kretanju Austrije u ispravnom pravcu. Najavio da otvara novo poglavlje u kojem želi više da se posveti porodici i sinu Konstantinu, koji se rodio pre nekoliko dana.

Pre nekoliko dana objavljeno je da je nekadašnji austrijski kancelar, nekada najmlađi šef vlade u svetu, potpisao ugovor o novom zaposlenju, i to u SAD. Prema pisanju dnevnika "Esterajh" Kurc će od iduće godine veći deo vremena provoditi u SAD, pošto se zaposlio u privatnom sektoru, i to u oblasti investicija. Kurc je najavio da će detalje o novom poslu i o kojoj firmi je reč objaviti iduće godine.

"Esterajh“ tvrdi da je već jasno da će Kurc na svom novom poslu zarađivati više nego za vreme obavljanja dužnosti kancelara.

Kao kancelar on je imao godišnju zaradu od 312.000 evra, a na novom poslu on će zarađivati oko pola miliona evra godišnje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa