Evropa

Kurc odustao od prava na platu šefa poslaničkog kluba: Uvek sam želeo da služim državi

Komentari

Autor: Tanjug

09/12/2021

-

10:41

Kurc odustao od prava na platu šefa poslaničkog kluba: Uvek sam želeo da služim državi
Kurc odustao od prava na platu šefa poslaničkog kluba: Uvek sam želeo da služim državi - Copyright Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Doskorašnji lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc neće primati platu šefa poslaničkog kluba, na šta bi imao pravo šest meseci od napuštanja funkcije. Kurc je, ipak, bečkom dnevniku "Kronen cajtung" kazao da odustaje od svog prava na ta primanja.

On bi imao pravo na 75 odsto od plate koja je viša od 15.000 evra bruto mesečno, koliko je primao na mestu šefa poslaničkog kluba. To znači da bi za šest meseci, uz božićni bonus, od države mogao da dobije više od 75.000 evra. Međutim, Kurc nema nameru da podnese zahtev za dobijanje tog novca.

"Moje shvatanje politike bilo je uvek da želim da služim državi i radim za ljude", poručio je on.

Takođe, Kurc se danas se zvanično oprostio od poslaničkog mandata, kao i od pratilaca na društvenim mrežama. On se zahvalio pratiocima na brojnim pozitivnim željama, posebno onima povodom rođenje sina.

"Uživamo u vremenu sa našim Konstantinom", napisao je on.

Obećao je pristalicama da će i dalje biti dostupan preko svih kanala na društvenim mrežama. Rekao je da želi sada "samo satima da gleda svoju bebu" i da početkom iduće godine, kako su ranije naveli i mediji, planira ulazak u privatni sektor.

Ostavka pa povlačenje iz politike

Sebastijan Kurc je ostavku na mesto kancelara Austrije podneo 9. oktobra, a u obraćanju naciji tada rekao je da se povlači kako bi "izbegao haos" i da bi se rešila situacija u koju je dospela koalicija. On je najavio da će preći u parlament kao šef poslaničkog kluba svoje partije, što se kasnije i desilo, a na mesto kancelara Austrije došao je Aleksander Šalenberg.

Dva meseca kasnije, Kurc se povukao i iz politike, nakon rođenja sina. On se obratio medijima sa ličnom porukom u kojoj je naveo da je izuzetno zahvalan zbog perioda koji je proveo u politici i da se nada da je dao doprinos u kretanju Austrije u ispravnom pravcu. Najavio da otvara novo poglavlje u kojem želi više da se posveti porodici i sinu Konstantinu, koji se nedavno rodio.

Rečima "bila mi je velika čast što sam dobio priliku da služim zemlji deset godina, a sada idem u bolnicu po moju devojku i sina", Kurc je saopštio povlačenje iz politike.

Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner

 

 

Kriza u austrijskoj Vladi izazvana je nakon što je Tužilaštvo za borbu protiv privrednog kriminala i korupciju pokrenulo istragu protiv Kurca i devet njemu bliskih lica zbog pronevere, primanja i davanja mita. Time što je dao ostavku, ujedno je izbegao i izglasavanje nepoverenja. Iako se povukao sa mesta kancelara, ostao je na čelu OVP i postao šef parlamentarne grupe ove stranke sve do odluke o povlačenju iz političkog života.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa