Evropa

Šta Austrija očekuje od novog kancelara i da li je kraj tektonskim pomeranjima na političkoj sceni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/12/2021

-

16:44

Šta Austrija očekuje od novog kancelara i da li je kraj tektonskim pomeranjima na političkoj sceni
Tanjug/AP/Lisa Leutner, profimedia, AP/Lisa Leutner - Copyright Tanjug/AP/Lisa Leutner, profimedia, AP/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Kao da zatvaranje Austrije zbog teške epidemiološke situacije sa koronavirusom i skandala poslednjih meseci koji su naterali kancelara Sebastijana Kurca da podnese ostavku na to mesto dok se istraga o korupciji za koju je osumnjičen ne završi, zemlju je protresla vest da je Kurc odlučio da se potpuno povuče iz poltike. To nije bio kraj, jer je istog dana stigao još jedan šok - Aleksandar Šalenberg, koji je došao na njegovo mesto ubrzo je odlučio da se povuče sa mesta kancelara Austrije.

Naime, u jeku četvrtog talasa pandemije u zemlji, novi kancelar Karl Nehamer i nekoliko ministara danas su položili zakletvu pred austrijskim predsednikom Aleksanderom van der Belenom i to samo manje od nedelju dana kada treba da bude i odlučeno da li će lokdaun koji je uveden krajem prošlog meseca, biti ukinut 12. decembra za izlečene i vakcinisane kako je tada i najavljeno. Osim odluke o tome da li će lokdaun biti nastavljen, nadležne čeka i odluka o tome šta će, ako se dopusti otvaranje zemlje sve moći da radi, a šta ne.

Tanjug/AP/Lisa Leutner

 

Novi kancelar Austrije oglasio se danas nakon inauguracije, te kako prenosi Der Standard, rekao da podela u društvu šteti svima. Njemu je, kako se navodi, važno da ponovo ujedini društvo. Nehamer se zahvalio svom prethodniku Aleksandru Šalenbergu rečima:

"Vi ste mi uzor kada je u pitanju služenje zemlji".

Inače, novi kancelar neće imati vremena mnogo da se uigrava sa svojim timom jer ga već sa samo od manje nedelju dana čeka odluka zbog koje su se mnogi Austrijanci pobunili i protestovali na ulicama Beča zbog navedenih ograničenja. Nehamer će tako naime, morati da pokaze da li je dobar krizni menadžer, jer mora da usaglasi, po ovom pitanju, različite stavove guvernera pokrajina, od kojih se neki zalažu za kompletno otvaranje za vakcinisane i nevakcinisane, kao što to traži pokrajina Tirol, ili oprezno otvaranje, kao što to traži Beč, smatrajući da otvaranje treba omogućiti samo prodavnicama, ali ne i ugostiteljskim objektima. Inače, Van der Belen je, ako se računaju svi ministri i kancelari, primio ukupno 63 zakletve članova vlade u svom mandatu.

Koliko je situacija u Austriji uzdrmana i koliko se često menjaju kancelari u poslednje vreme govori i činjenica da su u kabinetu predsednika Austrije pomešali aktere i medije pozvali na današnju zakletvu kancelara Aleksandra Šalenberga umesto njegovog naslednika Karla Nehamera.

"Još tri kancelara do Božića"

Podsetimo, novi lider Narodne partije Austrije (OVP) Karl Nehamer biće šesti kancelar Austrije u poslednjih 10 godina, čime je ova zemlja pretekla Italiju, poznatu po menjanju vlada i njenih šefova. U takvu austrijsku statistiku čak nisu ni uračunati prelazni kancelari Rajnhold Miterlener i Hartvig Leger, dok je Italija od decembra 2011. promenila "samo" pet premijera. Prethodnik Nehamera, Aleksander Šalenberg, ući će u istorijske anale kao kancelar sa najkraćim mandatom u posleratnoj Austriji od svega 56 dana.

Tanjug/AP/Lisa Leutner

 

Brojne promene na čelu austrijske vlade izazvale su i mnoge šale na društvenim mrežama, pa je tako poznati austrijski komičar Mihael Niavarani u šali napisao da je ostalo "još tri kancelara do Božića".

Na to su mu mnogi odgovorili da će 2021. godina ući u istoriju kao godina 'Tri kancelara'", kao i da će "uskoro svako moći da kaže da je jednom bio kancelar".

Kako je Kurc povukao nogu

Iako se činilo da će poslednja tektonska promena na političkom polju Austrije biti to što je kancelar Sebastijan Kurc povukao nogu iz politike, onda je usledila ostavka aktuelnog kancelara Aleksandera Šalenberga - a ta dva čina utrli su put da se na ključnoj poziciji kako države, tako i vladajuće OVP nađe Nehamer - političar koga ocenjuju i kao partijskog vojnika čvrste ruke.

Bečki mediji najavljuju da će se dolaskom Nehamera nastaviti promene što se dešava i danas, a ministar finansija Gernot Blumel već je najavio ostavku, a osim promena na samom čelu vlade, predložene su još neke rotacije. Inače, Karl Nehamer je vojni veteran koji najveće biračko uporište ima u Donjoj Austriji, koja okružuje Beč.

"Nije mi namera i nikada mi nije bio cilj da preuzmem ulogu saveznog partijskog lidera Nove narodne partije", rekao je Šalenberg nakon povlačenja Sebastijana Kurca. 

Tanjug/AP/Lisa Leutner

 

On je dodao da smatra da bi mesto šefa vlade i predsednika najjače partije, Narodne partije Austrije (OVP) trebalo da vrši jedna osoba, naveo je on pre manje od nedelju dana. Šalenberg je ušao u istoriju kao kancelar sa najmanjim stažom, budući da je na tom mestu proveo od 11. oktobra do 2. decembra kada je i najavio da se povlači sa mesta kancelara.

Malo pre nego što se povukao, govoreći o borbi protiv koronavirusa i pandemije koja u Evropi, ali ni čitavom svetu ne posustaje već drugu godinu zaredom, naljutio je pojedine građane najavivši zaključavanje zemlje, ograničenja za nevakcinisane i obaveznu vakcinaciju za sve građane od 1. februara naredne godine. On će se vratiti vraća na čelo resora koji je vodio pre ostavke Sebastijana Kurca na mesto kancelara i zahteva da on preuzme vladu.

Ko su ostali novi članovi

Osim novog kancelara, zakletvu su položili novi ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner, finansija Magnus Bruner, i ministar obrazovanja i nauke Martin Polašek. Inače, Karneru Ministarstvo unutrašnjih poslova nije nepoznanica, pošto je, pre mnogo godina, bio portparol nekadašnjeg šefa tog resora Ernsta Štrasera. Kada je reč o Magnusu Bruneru, on je do sada bio državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu klime, pa će biti interesantno kako će se odvijati saradnja sa njegovom dosadašnjom "šeficom" ministarkom Leonore Gevesler, pošto je dosadašji rad bo obeležen tenzijama.

Novi ministar obrazovanja i nauke Martin Polašek pre ministarske funkcije obavljao je dužnost rektora Univerziteta u Gracu. Zakletvu je položila i najmlađa članica vlade Klaudija Plakolm, koja će se u funkciji državnog sekretara pri kabinetu kancelara baviti omladinom.

Plakolm je pre ulaska u vladu bila šefica Omladine Narodne partije Austrije (JVP). Novi članovi u austrijskoj vladi neće imati vremena za upoznavanje sa radom, već će morati odmah da prionu na posao.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa