Evropa

Dan koji su čekali u Engleskoj, prvi put posle 14 meseci nije prijavljena nijedna žrtva kovida

Komentari

Autor: Euronews

12/05/2021

-

10:39

Dan koji su čekali u Engleskoj, prvi put posle 14 meseci nije prijavljena nijedna žrtva kovida
Dan koji su čekali u Engleskoj, prvi put posle 14 meseci nije prijavljena nijedna žrtva kovida - Copyright Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Prvi put posle 14 meseci Engleska u dnevnom bilansu nije prijavila nijedan smrtni slučaj od poslednica virusa korona. 

Nedelja je bila prvi dan od početka pandemije kada Engleska nije zabeležila nijedan smrtan slučaj od posledica ove zaraze, a od marta prošle godine, kada je počela pandemija, u Engleskoj je umrlo više od 112.000 ljudi.

Uspešna kampanja vakcinacije sada dopušta Engleskoj da polako otvori svoju ekonomiju, a mere restrikcije se popuštaju, pa će od sledeće nedelje ljudima da bude dozvoljen ulazak u barove, restorane i bioskope, piše Bloomberg.

Engleska, kao i drugi delovi Ujedinjenog Kraljevstva, prijavljuju broj umrlih pd kovida 19 računajući broj ljudi koji je umro u periodu od 28 dana od trenutka kada su dobili prvi pozitivan test. 

I u Škotskoj i u Severnoj Irskoj takođe u nedelju nije bilo smrtnih slučajeva, dok je u Velsu umrlo četvoro ljudi. 

Roland Kao, profesor epidemiologije na Univerzitetu u Edinburgu, rekao je za Guardian da je pad broja umrlih posledica uticaja vakcina.

"Obično je prijavljeni broj umrlih veći u drugom delu nedelje... Ali sve u svemu, dobre vesti, i odražava činjenicu da se pomak zabeleženih slučajeva pomakao prema mlađim starosnim grupama, s mnogo više slučajeva po jedinici populacije koji se sada javljaju kod mlađih i tinejdžera za koje je mnogo manja verovatnoća da će umreti", rekao je on.

Britanija je, da podsetimo, peta u svetu po broju umrlih od virusa korona. Od početka pandemije u zemlji je prijavljeno više od 4.400.000 slučajeva zaraze, a ukupno je umrlo više od 127.000 ljudi.

Komentari (0)

Evropa