Evropa

Od subote besplatna kontracepcija za Francuskinje od 18 do 25 godina

Komentari

Autor: Jutarnji

31/12/2021

-

21:51

Od subote besplatna kontracepcija za Francuskinje od 18 do 25 godina
Od subote besplatna kontracepcija za Francuskinje od 18 do 25 godina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Besplatna kontracepcija od sutra će u Francuskoj biti dostupna mladim ženama starosti od 18 do 25 godina, koje sve manje koriste zaštitu od trudnoće iz finansijskih razloga, a procenjuje se da ih je gotovo tri miliona.

Francuski ministar zdravlja Olivije Veran meru je najavio još u septembru, istakavši da se sve više mladih žena odriče kontraceptivnih sredstva iz finansijskih razloga.

O tome je govorila i portparolka francuske feminističkog pokreta  "En avant tous", Louiz Delaviije: "Mlade žene starosti između 18 i 25 godina vrlo su ranjive jer gube puno prava u odnosu na vreme kada su bile maloletne i ekonomski stoje prilično loše", rekla je AFP-u.

U Francuskoj je kontracepcija za maloletne osobe besplatna.

Po podacima ministarstva zdravlja, mladim ženama će biti besplatna jedna konsultacija godišnje s lekarom, lekarski pregled i sredstva za zaštitu od trudnoće, bilo da je reč o kontraceptivnim pilulama, spiralama, dijafragmama ili hitnoj hormonskoj kontracepciji.

Evropski parlamentarni forum za seksualna i reproduktivna prava (EPF), koji ocenjuje "pristup modernoj, učinkovitoj i pristupačnoj kontracepciji" u Evropi, Francusku je svrstao na drugo mesto u svome Atlasu kontracepcije za 2020., odmah iza Belgije. Po tom pitanju najlošije u Evropi stoji Poljska.

"Premda neki oblik kontracepcije u evropskim državama koristi gotovo 60 odsto žena u plodnom dobu, 35 odsto trudnoća u Evropi se smatra neplaniranim", ističu predstavnici Foruma.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa