Evropa

Velika Britanija se u 2022. okreće novim izvorima energije

Komentari

Autor: Tanjug

01/01/2022

-

21:25

Velika Britanija se u 2022. okreće novim izvorima energije
Tanjug/AP/Frank Augstein - Copyright Tanjug/AP/Frank Augstein

veličina teksta

Aa Aa

Nuklearna fuzija je proces koji se svakog časa događa na Suncu i drugim zvezdama, a tu ogromnu snagu kao izvor energije britanski naučnici planiraju da 2022. godine za još jedan korak približe korišćenju na našoj planeti, pise BBC.

Britanija planira i druge alternativne izvore energije za domaćinstva i u tom smislu će vlada ponuditi subvencije građanima kako bi odustali od grejanja na energente koji zagađuju životnu sredinu. Fuzijom se samo iz male količine goriva dobija mnogo energije i ne proizvodi se ugljen-dioksid, ali da bi se izazvala ta reakcija i za njeno održavanje potrebne su ekstremne temperature i pritisci.

Naučnici i inženjeri se decenijama bore sa ovim problemom, a poslednjih godina su postigli značajan napredak, a Velika Britanija je već dom JET-a, jednog od vodećih svetskih fuzionih projekata.

Sledeće godine, britanska vlada će učiniti još jedan korak napred, objavljivanjem gde će locirati STEP, prototip fuzione elektrane, koji je projektovan da počne sa radom do 2040. godine, prenosi BBC.

Velika Britanija je već izdvojila 220 miliona funti i takmičiće se sa programima drugih država, ali i sa desetinama privatnih inicijativa, koje žele da fuziju pretvore u komercijalnu realnost. Od aprila 2022. godine, domaćinstvima u Velikoj Britaniji biće ponuđene subvencije od 5.000 funti za instaliranje toplotnih pumpi, uređaja na električni pogon koji apsorbuju toplotu iz vazduha, zemlje ili vode oko objekata, navodi BBC.

Ideja je da državne subvencije opredele domaćinstva da pređu na ovaj izvor eneregije i tako daju podsticaj na tržištu, a sve je deo vladinog plana da smanji emisije gasova staklene bašte na neto nulu do 2050.

Odustajanje od grejanja na gas je važno za postizanje tog cilja, pošto energija koja se koristi za grejanje domova u Britaniji čini oko 14 odsto ukupnih emisija ugljen-dioksida, prema Komitetu za klimatske promene. Od 2025. godine novim domaćinstvima neće biti dozvoljeno da imaju grejanje na gas, tako da je u toku trka za razvoj alternativa gasnim kotlovima, a još jedna od njih biće testirana sledeće godine.

Britanska firma "Hit Vejv" instaliraće jedinice za grejanje koje koriste mikrotalasnu tehnologiju na imanjima u Velikoj Britaniji, tokom 2022.

Oni su razvili jedinicu za zamenu bilo koje vrste kotlova, i iz kompanije tvrde da će ona biti jeftinija dugoročno nego gasni kotao, iako ti proračuni zavise od relativnih cena gasa i struje. Kada kompanija uradi analizu testova, krenuće se u punu proizvodnju, verovatno krajem proleća 2023, navodi BBC.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa