Evropa

Poljska preuzela predsedavanje organizacijom OEBS

Komentari

Autor: Tanjug

01/01/2022

-

16:36

Poljska preuzela predsedavanje organizacijom OEBS
Poljska preuzela predsedavanje organizacijom OEBS - Copyright OSCE

veličina teksta

Aa Aa

Poljska je, na godinu dana, preuzela predsedavanje Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), čije je sedište u Beču.

Šef poljske diplomatije Zbignjeg Rau, najavio je da će u fokusu predsedavanja Varšave organizacijom koja pokriva zemlje od Vankuvera do Vladivostoka, biti osnovni zadaci OEBS-a.

Rau je, ranije, najavio da će Poljska da se fokusira na pružanje podrške rešavanju konflikata i pomoći građanima pogođenim konfliktima, kao i odgovoru na post-kovid izazove, te i jačanje duga saradnje unutar OEBS.

Šef poljske diplomatije, predstavljajući prioritete predsedavanja OEBS-u, sredinom prošle godine, podsetio je da Helsinška povelja iz 1975.jasno promoviše osnovna prava, ekonomski i socijalni napredak, kao i osiguranje uslova u kojima ljudi mogu živeti u miru, slobodno od pretnji.

Rau je istakao da je obaveza OEBS da zaštiti i podrži i najslabije civile, žene i decu od posledica konflikata, a za to ima potrebne instrumente.

Naglasio je da će Poljska, tokom predsedavanja OEBS-u, nastaviti aktivnosti koje je započela Švedska.

"Nećemo štedeti napore u pružanju podrške članicama u jačanju dijaloga uz poštovanje principma OEBS. Održavanje koncepta OEBS o bezbednosti u sve tri dimenzije sigurnosti biće u fokusu naših aktivnosti", poručio je Rau.

U političko-vojnoj dimenziji on je ukazao na kontrolu naoružanja i izgradnju poverenja, kao jedan od ključnih aktivnosti OEBS.

Rau je istakao da je ključno da se nastavi dijalog o povećanju vojne transparentnosti i smanjenja rizika, kao i da se fokus stavi na merama za uspostavljanje poverenja. Takođe, Poljska će pažnju posvetiti i bezbednosnim pretnjama koje nisu vojne.

U ekološko-ekonomskoj dimenziji Poljska će se fokusirati, najavio je Rau, na oporavku i modernizaciji privreda zemlje članica. Poljska namerava da posebnu pažnju posveti oporavku od posledica pandemije i pitanju kako izgraditi otpornije ekonomije spremne za buduće izazove.

Rau je kazao da će njegova zemlja pružiti punu podršku radu organizacija OEBS - Kancelariji za demokratske insititucije i ljudska prava (ODIHR), visokom komesaru za nacionalne manjine i predstavniku za slobodu medija.

Inače Poljska je od 1. januara zvanično preuzela predsedavanje od Švedske, a formalno će to učiniti predstavljanjem prioriteta sredinom januara na sednici Stalnog saveta OEBS.

Ovo je drugi put da Poljska predsedava OEBS-u, pošto je 1998.već bila u toj funkciji. Pored Poljske, aktuelnog predsedavajućeg, i Švedske, prošlog, u trojci OEBS, naćiće se Severna Makedonija, kao budući predsedavajući OEBS. Naime, Severna Makedonija, odlukom donetom na Samitu u Tirani decembra 2020. preuzima predsedavanje OEBS-u 2023. godine.

Komentari (0)

Evropa