Evropa

Šta znamo o novom soju otkrivenom u Francuskoj i da li će biti opasniji od omikrona?

Komentari

Autor: A.T.

04/01/2022

-

21:28

Šta znamo o novom soju otkrivenom u Francuskoj i da li će biti opasniji od omikrona?
Šta znamo o novom soju otkrivenom u Francuskoj i da li će biti opasniji od omikrona? - Copyright Tanjug/Tara Radovanović/Zoran Žestić/Strahinja Aćimović/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Dok se svet bori sa izbijanjem nove varijante koronavirusa koja ima glavnu karakteristiku da se lako širi, naučnici u Francuskoj otkrili su još jednu potencijalnu kojoj su dali ime IHU. Za novu varijantu se smatra da ima više mutacija u odnosu na omikron, prenosi Biznis Insajder.

Prema izveštajima medija, 12 slučajeva nove varijante koronavirusa otkriveno je u blizini Marseja i u povezuju se sa putnikom koji je došao iz Marseja. Uprkos tome, omikron je i dalje dominantan u Francuskoj gde čini 60 odsto zaraženih.

Soj B.1.640.2 nazvan IHU, još 10. decembra otkrili su naučnici sa Instituta "IHU Mediterranee Infection" i sadrži 46 mutacija, što znači da ih ima više nego omikron. Međutim, tek kada dobije i zvaničnu potvrdu da je novi soj u pitanju, moći će da dobije naziv po nekom od slova grčkog alfabeta.

Nova varijanta mogla bi da postane pretnja, ali njegovo prisustvo nije prijavljeno u drugim državama sem Francuske i trenutno nije varijanta virusa koja je pod nadzorom Svetske zdravstvene organizacije.

Novi soj nosi u sebi mutaciju E484K koja bi ga mogla učiniti otpornim na vakcine, ali i N501Y koja je prvi put viđena kod alfe i koja čini virus prenosivijim.

Filip Kolson, istraživač iz Instituta koji je otkrio novi soj, potvrdio je da su oboleli uglavnom iz oblasti Marseja.

Renomirani epidemiolog Eric Frigl-Ding na Tviteru je napisao da su "mutacije izazvale 14 zamena i devet brisanja aminokiselina koje se nalaze u spajk proteinu". On je pak, dodao, da se nove varijante pojavljuju stalno, ali da to ne znači da će one biti opasnije. 

Francuska ima dobar sistem nadzora novih varijanti koronavirusa, što znači da se svi novi mutirani sojevi brzo otkrivaju. Velika Britanija od deset uzetih uzoraka, tri testira na nove varijante virusa.

SZO: Pažljivo pratimo novi soj otkriven u Francuskoj

Ekspert Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Abdi Mahamud izjavio je danas da SZO pažljivo prati novi soj koronavirusa B.1.640.2, koji su registrovali naučnici u Francuskoj, prenosi Tanjug.

"Postoje tri vrste sojeva - oni koje pratimo, oni koji izazivaju interesovanje i oni koji izazivaju zabrinutost", rekao je Mahamud na brifingu u Ženevi, prenosi RIA Novosti.

Dodao je da SZO od novembra prati soj B.1.640.2, kao i dve njegove podvarijante. Prema rečima Mahamuda, SZO će nastaviti da prati taj soj, uključujući i njegovo moguće širenje u drugim evropskim zemljama.

Francuska uvela nove epidemijske mere

Podsećamo, u Francuskoj su juče počele da važe nove mere protiv koronavirusa, koje su uvedene kako bi se zaustavio trend rastućeg broja obolelih.

Kako prenosi Gardijan, na velikim događajima u zatvorenom prostoru moći će da prisustvuje do 2.000 ljudi, a na otvorenom biće dozvoljeno 5.000 ljudi.

Od danas važi i pravilo da ljudi moraju da sede tokom koncerata. Kako se navodi, biće zabranjeno jelo i piće u bioskopima, pozorištima, sportskim objektima i javnom prevozu, prenosi Tanjug.

Rad od kuće biće obavezan najmanje tri dana u nedelji za zaposlene čiji posao to omogućava, a premijer Žan Kasteks je rekao da će nove mere ograničenja biti na snazi najmanje tri nedelje.

U Francuskoj su u nedelju potvrđena 58.432 nova slučaja koronavirusa za period od 24 sata, što je značajno manje nego u prethodna četiri dana kada je svakodnevno obolevalo više od 200.000 ljudi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa