Evropa

U Francuskom parlamentu opet odložena rasprava o novom kovid zakonu

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2022

-

10:11

U Francuskom parlamentu opet odložena rasprava o novom kovid zakonu
U Francuskom parlamentu opet odložena rasprava o novom kovid zakonu - Copyright AP Photo/Francois Mori

veličina teksta

Aa Aa

Donji dom francuskog parlamenta ponovo je, do danas u 14 sati, suspendovao raspravu o nacrtu novog zakona kojim bi se građani obavezali da pokažu dokaz o vakcinaciji protiv koronavirusa kada idu u restoran, bioskop ili putuju vozom, prenose francuski mediji.

U izveštaju radija Frans anfo se navodi da su poslanici opozicije u francuskoj nacionalnoj skupštini zatražili prekid rasprave nakon Makronovih komentara u kojima je upotrebio psovku da bi rekao da ga "ljuti" odluka pet miliona Francuza koji nisu vakcinisani, prenosi Rojters.

Razmatranje novog zakona, kojim bi se uklonila mogućnost prikazivanja negativnog rezultata testa umesto dokaza o vakcinaciji, biće nastavljeno danas, kako je navedeno na zvaničnoj internet stranici skupštine.

Predlog novog zakona naišao je na žestok otpor antivaksera i aktivista, kao i ultradesničarskih i ultralevičarskih grupa.

Desetine francuskih poslanika dobilo je pretnje smrću od pojedinih demonstranata-antivaksera, u vreme kada je parlament počeo debatu na temu da li će građani morati da pokažu potvrdu o vakcinaciji ukoliko žele da uđu u bioskop, restoran ili voz, javlja Rojters.

U Francuskoj su 2. januara potvrđena 58.432 nova slučaja koronavirusa za period od 24 sata, što je značajno manje nego u prethodna četiri dana kada je svakodnevno obolevalo preko 200.000 ljudi.

U danima nakon Nove godine potvrđena je tendencija pada broja novozaraženih iako oštar pad broja novootkrivenih slučajeva ne znači nužno i promenu trenda, prenosi Rojters.

Sedmodnevni prosek novih slučajeva u Francuskoj dostigao je novi maksimum od 162.041, što je petostruko više nego u prethodnom periodu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa