Evropa

One će "stati na crtu" Makronu i pokušati da ga zamene - tri kandidatkinje spremne za predsedničke izbore u Francuskoj

Komentari

Autor: Euronews Srbija, J. Stanković

04/01/2022

-

17:17

One će "stati na crtu" Makronu i pokušati da ga zamene - tri kandidatkinje spremne za predsedničke izbore u Francuskoj
One će "stati na crtu" Makronu i pokušati da ga zamene - tri kandidatkinje spremne za predsedničke izbore u Francuskoj - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dok se Francuska priprema za predsedničku kampanju usred divljanja petog talasa koronavirusa koji je zahvatio zemlju, po prvi put u istoriji nacije, tri kandidatkinje pretenduju da dođu na čelo ove zemlje i zamene akutelnog predsednika Emanuela Makrona čiji mandat uskoro isitče. 

Njih tri su različite po stavovima, politici koju zastupaju i senzibilitetu, ali im je cilj svakako jedinstven, a to je pobeda na francuskim izborima. Tri liderke koje su zvanično rešile da "stanu na crtu" Makronu su liderka krajnje desnice Marin Le Pen koja je već izgubila jednu izbornu trku od Makrona, republikanka desnog centra Valeri Pekres za koju kažu da ima nekih sličnosti sa njim, što ona otvoreno proiče i kandidatkinji socijalista An Idalgo koja je aktuelna gradonačelnica Pariza i koja je već imala priliku da se kroz ovu funkciju pokaže kao žena koja zna kako je biti na čelu i držati "konce u rukama".

CNN piše da njih tri sada predstavljaju jedinstven izazazov za Makrona, koji međutim još uvek nije zvanično proglasio svoju drugu kandidanturu na predstojećim izborima. Uprskos tome, on je i dalje, prema svim trenutnim anketama, favorit za drugi petogodišnji mandat. Međutim, da ankete u Francuskoj nisu presudne dokazuje upravo primer aktuelnog predsednika, koji je osnovao politički pokret samo nekoliko meseci pre izbora 2017. godine na kojima je pobedio Marin le Pen koja je već važila za iskusnu političarku i to sa 66 odsto glasova, piše Euronews.

Zbog toga CNN ocenjuje da zadatak ovim ženama nije nimalo lak, ali i nije neizvodljiv. U svom pokušaju da dobiju titulu prve ženske predsednice Francuske, one najpre treba da pobede širok krug od deset kandidata u prvom krugu glasanja koje se održava početkom aprila, a nakon toga sledi najvažniji, drugi krug, u kojem će biti samo dva perdsednička kandidata. 

Ono što je u ovom trenutku nesporno je da su ovi izbori i njihove kandidature svakako dokaz da su oni prelomni trenutak u francuskoj politici ali i društvu, piše CNN.

Taktika Valeri Pekres

Nakon što je prošlog meseca izabrana za kandidatkinju francuske desničarske stranke "Republikanci" Valeri Pekres već je ušla u istoriju kao prva žena koju su konzervativci izabrali da bude njihov kadidat. Njene pristalice nazivaju je "najgorom noćnom morom" za aktuelnog predsednika. Čak su joj dodelili i epitet "buldožera" za kojeg, kako kažu, očekuju da unese novine u francusku političku scenu, prenosi Gardijan.

"Biću prva žena predsednica Francuske", poručivala je ona na raznim skupovima dok je obilazila francuska sela i obećala da će dati sve od sebe da svoju stranku dovede do pobede. 

Da je izvensno da će da ostvari ono što je naumila, a to je da će se naći u drugom krugu sa Makronom, pokazuju i ankete javnog mnjena "Ipsos/Sopra Steria" koja tvrdi da bi u ovom trenutku osvojila 17 odsto glasova u prvom krugu izbora, što je manje od Makronovih 25,5 odsto, ali je za 10 poena više u odnosu na rezultate ankete sprovedene u oktobru, prenosi Rojters.

Politiko navodi da je njena kandidatura loša vest za Makrona, jer njih dvoje imaju slične pretenzije samo što ona ima moderniji pristup. Zapravo, ona nudi moderni brend konzervativcima koji je liberalan u ekonomiji, a strog prema zakonu i redu. Da njenu kandidaturu ozbiljno shvataju njeni konkruretni je i dokaz da se nedavno našla i na meti i svoje konkurentkije, Marin Le Pen, koja je svoju suparnicu opisala kao kao "kandidat koji najviše liči na Makrona".

"Ona ima isti profil kao Makron. Slažu se po mnogim pitanjima. Žao mi je zbog konzervativnih birača. Oni uvek mogu da se pridruže mojoj kampanji", rekla je Le Pen na francuskoj televiziji.

Međutim, Pekres ovo otvoreno negira, smatrajući sebe ozbiljnim protivkandidatom na predstojećim izborima.

"Između mene i Makrona postoji više od razlike u političkoj liniji, postoji i razlika u karakteru. On ima samo jednu ambiciju a to je da udovolji, dok ja imam samo jednu strast – da završim posao", rekla je ona budućim glasačima.

Tada je sebe opisala i kao "jednu trećinu Margeret Tačer i dve trećine Angela Merkel" i obećala da će povećati starosnu granicu za odlazak u penziju na 65 i ukinuti hiljade radnih mesta u javnom sektoru ako bude izabrana za predsednicu Francuske. 

Tanjug/AP/Ludovic Marin, Jean-Francois Badias, Jean-Francois Badias, EPA/IAN LANGSDON

 

Krajnje "desničarski sindikat" - Le Pen će udružiti snage sa Zemurom?

Sa druge strane, Le Pen kao neko kome predsednička trka u aprilu neće biti prva oštra je u svojim izajvama kada komentariše svoje protivkadnidate, ali kako svetski mediji navode, izvesno je da se može očekivati da prema jednom ublaži takvu retoriku.

Na konfernciji za novinare koja je bila početkom decembra dobila je pitanje o "mogućem venčanju" kranje desnice, a sve zbog pobede na predsedničkim izborima. Pitanje se zapravo odnosilo na udruživanje nje i poznatog TV novinara i takođe kadnidata Erika Zemura. Na ovo pitanje, Le Pen je ostala samo zagonetna što je dodatno podgrejalo maštu medijima i analitičarima koji svakako očekuju zanimljivu predizbornu trku, ali i iznenađujuće rezultate u svakom smislu.

Ianče, njihov politički savez bi, po oceni Politika, imao smisla jer njen Nacionalni savez može da se se pohvali veoma jakim sledbenicima među radničkom klasom, dok Zemor privlači bogate glasače koji žele da brane nacionalnu državu i porodične vrednosti od imigracije. Politiko takođe ocenjuje da bi njih dvoje mogli da osvoje trećinu biračkog tela. Svakao, ovo ne bi bio prvi nagoveštaj saveza njih dvoje. Još 2018. godine Le Pen i Zemur su razgovarali o političkom savezu uoči evropskih izbora, a ona mu je tada ponudila mesto na listi Naiconalnog skupa. Na žalost, pregovori su tada propali, što ne mora da znači da će se ista stvar desiti i ovog puta.

Idalgo gubi na popularnosti

Sa druge strane CNN piše da ni jedan od levičarskih kandidata, prema poslednijm prognozama, ne pokazuje rezultate iznad jednocifrenih brojeva. Ovo uključuje i treću istaknutu ženu kandidatkinju nekada vladajućih socijalista i gradonačelnicu Pariza An Idalgo. U glavnom grad u Francuske postala je poznata jer se "uhvatila u koštac sa saobraćajnim zagađenjem Pariza", tako što je naredila da se naprave trake isključivo za bicikliste, skutere i ljude koji trče, dok je periferija ostala rezervisana isključivo za mororna vozila. Van Pariza poznata je i po tome da se ne snalazi najbolje i sa gradskim budžetom, čiji se dug udvostručio otkako je došla na tu funkciju. 

Politiko podsća da je ona najvila u septembru, a zvanično postala predsednički kandidat socijalista u oktobru, ali da od tada nije uspela da napreduje. Njihva anketa svakako pokazuje jednocifrene brojke, ali i sa tim podacima njena popularnost zapravo i dalje pada, pa je od sedam procenata koliko je imala u septembru pala na četiri u decembru. Njeni prethodnici takođe nisu imali većeg uspeha na ranijim izborima pa je kandidat socijalista na predsedničkim izborima Benoa Amon 2017. godine ostvario najniži rezultat od čest odsto u prvom krugu.

U svakom slučaju, da se predizborna trka polako zahuktava i da su nijanse te koje određuje potvrđuje i činjenica da u trenkutku kada Francuska preuzima šestomesečno predsedavanje EU evropska zastava koja je ovim povodom bila ponosno istaknuta na Trijunfalnoj kapiji je nakon nekoliko sati kasnije uklonjena jer je izazvala gnev  evroskeptičkih političara i krajnje desnice koja je oštro reagovala ovim povodom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa