Evropa

Humanitarci napustili granicu Poljske i Belorusije, Varšava uskratila pristup migrantima

Komentari

Autor: Fonet

06/01/2022

-

23:26

Humanitarci napustili granicu Poljske i Belorusije, Varšava uskratila pristup migrantima
Humanitarci napustili granicu Poljske i Belorusije, Varšava uskratila pristup migrantima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna humanitarna organizacija Lekari bez granica saopštila je danas da su njeni timovi napustili granicu Poljske sa Belorusijom, nakon što su im poljske vlasti više puta uskratile pristup izbeglicama i migrantima kojima su hteli da pruže pomoć.

Lekari bez granica su saopštili da su proveli tri meseca tražeći dozvolu za svoje radnike za hitne slučajeve kako bi ušli u šumovitu graničnu oblast, gde su tražioci azila zaglavljeni po hladnom vremenu, preneo je Radio Slobodna Evropa.

"Od oktobra smo više puta tražili pristup zabranjenoj zoni od granične straže u Poljskoj, ali bezuspešno", saopštila je koordinatorka grupe za vanredne situacije za Poljsku i Litvaniju Frauke Osig.

Novinarima i humanitarnim radnicima potrebna je posebna dozvola za ulazak u pogranično područje.

"Znamo da i dalje ima ljudi koji prelaze granicu i kriju se u šumi, kojima je potrebna podrška. Iako smo posvećeni pružanju pomoći ljudima u pokretu, gde god da se nalaze, nismo bili u mogućnosti da dođemo do njih u Poljskoj", navela je Osig.

Evropska unija optužila je beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da je dovezao izbeglice i migrante na granice članica EU Poljske, Letonije i Litvanije, kako bi uzvratio na sankcije koje je Brisel uveo Minsku zbog gušenja demonstracija nakon predsedničkih izbora u Belorusiji.

Poljska je, takođe, preduzela korake kao odgovor na migrantsku krizu, uključujući izgradnju ograde od bodljikave žice i gomilanje hiljada vojnika duž granice sa Belorusijom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa