Fokus

Oko 40.000 migranata pokušalo prošle godine da uđe iz Belorusije u Poljsku

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

01/01/2022

-

15:31

Oko 40.000 migranata pokušalo prošle godine da uđe iz Belorusije u Poljsku
Oko 40.000 migranata pokušalo prošle godine da uđe iz Belorusije u Poljsku - Copyright AP Photo/Czarek Sokolowski; State Border Committee of the Republic of Belarus via AP

veličina teksta

Aa Aa

Skoro 40.000 migranata pokušalo je da ilegalno uđe u Poljsku iz Belorusije prošle godine, navela je danas poljska granična straža u saopštenju na Tviteru.

Ukupno 44 osobe pokušale su ilegalno da pređu poljsko-belorusku granicu poslednjeg dana 2021. godine, navodi se u tvitu, preneo je TASS. Čak 39.700 pokušaja ilegalnog prelaska granice zabeleženo je 2021. godine, uključujući 1.700 u decembru, dodala je poljska granična straža.

Podesetimo, poslednji put su u novembru migranti pokušali da nasilno uđu u Poljsku. Kako je tada saopštila Granična straža, u oblastima Dubiči Cerkevni i Melnik "grupe agresivnih stranaca prešle su granicu", prenosi RIA novosti.

U saopštenju se navodilo da su migranti gađali graničare kamenjem, a da se "napad dogodio pod nadzorom beloruskih snaga bezbednosti".

Inače, priliv migranata sa Bliskog istoka i Afrike koji pokušavaju da prodru u zapadnu Evropu pojačao se letos na granici Belorusije sa Poljskom i baltičkim zemljama. Situacija se ovog meseca pogoršala kada se nekoliko hiljada ljudi okupilo na barijerama, a počeli su i sukobi sa poljskom vojskom.

Zapad krivi Belorusiju za izazivanje migrantske krize, što je Minsk u više navrata negirao.

Komentari (0)

Svet