Evropa

Pritisak na Evropsku komisiju zbog procenta obaveznih letova: Desetine hiljada aviona "duhova" leti iznad Evrope

Komentari

Autor: Euronews

07/01/2022

-

14:08

Pritisak na Evropsku komisiju zbog procenta obaveznih letova: Desetine hiljada aviona "duhova" leti iznad Evrope
Pritisak na Evropsku komisiju zbog procenta obaveznih letova: Desetine hiljada aviona "duhova" leti iznad Evrope - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Raste pritisak na Evropsku komisiju da ublaži pravila koja zahtevaju da prazni avioni lete kako bi zadržali svoje slotove za poletanje i sletanje na aerodromima.

Od avio-kompanija se trenutno traži da iskoriste 50 odsto svojih mesta kako bi ih zadržali, ali s obzirom na to da su rezervacije naglo opadale zbog širenja omikron varijante virusa, kompanije pozivaju na fleksibilnost iz Brisela ove zime, prenosi Euronews.

Nemačka kompanija Lufthanza će ove zime obaviti 18.000 "nepotrebnih" letova koji bi inače bili otkazani zbog nedostatka putnika. Kompanija je već najavila povlačenje 33.000 letova u narednim nedeljama i mesecima, ali kaže da ne može više da smanji.

U danima pre pandemije, avio-kompanije su bile obavezne da realizuju 80 odsto svojih letova kako bi zadržale slotove sledeće godine. Ali kada je počela pandemija koronavirusa 2020. godine, Evropska komisija je suspendovala ovo pravilo zbog kolapsa u vazdušnom saobraćaju. Procenat od 50 odsto uspostavljen je u februaru 2021. godine.

Brisel erlajns, jedna od podružnica Lufthanze, očekuje da će imati 3.000 letova bez putnika do kraja marta.

"Dok su u skoro svim drugim delovima sveta pronađeni izuzeci pogodni za klimu u vremenima pandemije, EU to ne dozvoljava", rekao je izvršni direktor Lufthanza grupe Karsten Špor za Frankfurter algemajne cajtung.

"Briselska pravila su štetna po klimu i upravo su suprotna od onoga što Evropska komisija želi da postigne svojim programom 'Fit for 55'", navodi Špor.

Belgijski ministar za mobilnost Džordž Gilkinet pisao je ranije ove sedmice evropskoj komesarki za transport Adini Valean da traži smanjenje stope. Prema rečima jednog belgijskog diplomate, Gilkinet traži da se stopa smanji sa 50 na 30 odsto, piše Euronews.

Komisija se do sada odupire pritiscima, rekavši da neće ublažiti pravila.

"Ukupna smanjena potražnja potrošača, kao rezultat, već se ogleda u znatno smanjenoj stopi od 50 odsto u poređenju sa uobičajenih 80 dosto koja se koristi", rekao je portparol Evropske komisije Danijel Feri u sredu.

Brisel je u decembru prošle godine najavio da će od 28. marta podići stopu za letnji period na 64 odsto na osnovu očekivanja da će tražnja porasti.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa