Evropa

Lukašenko o situaciji u Kazahstanu: Pokušaj da udave Rusiju u krvi

Komentari

Autor: Tanjug

07/01/2022

-

13:08

Lukašenko o situaciji u Kazahstanu: Pokušaj da udave Rusiju u krvi
Aleksandar Lukašenko - Copyright Tanjug/AP/Nikolay Petrov/BelTA

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da je situacija u Kazahstanu pokušaj napada na postsovjetske zemlje koje se graniče sa Rusijom, kako bi se "Rusija udavila u krvi".

"Potrebno im je da udave Rusiju u krvi. Još jednom ponavljam: Ako Rusija propadne, nećemo ni primetiti gde ćemo završiti. Jednostavno će nas pregaziti. Kako ja govorim - samleće nas kao među mlinskim kamenjem i ispljunuti", rekao je Lukašenko, prenosi RIA Novosti pozivajući se na Sputnjik Belorusija.

On smatra da slanje kontingenta ODKB-a deluje, kako je rekao, "otrežnjujuće" na organizatore i učesnike protesta u Kazahstanu.

U Kazahstanu od 2. januara, nakon poskupljenja goriva, traju protesti koji su prerasli u sukobe sa snagama reda i u kojima je povređeno oko hiljadu ljudi, a nekoliko desetina je ubijeno. Belorusija je poslala snage u Kazahstan u okviru misije ODKB.

Podsetimo, nemiri u Kazahstanu rasplamsali su se 2. januara u oblasti Mangistau na jugozapadu zemlje, gde su građani protestovali zbog visokih cena goriva. Dva dana kasnije su nemiri izbili u Almatiju, na jugoistoku zemlje i drugim gradovima, gde je došlo do sukoba sa policijom.

Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev saopštio je da je dao dozvolu bezbednosnim snagama da "pucaju bez upozorenja" dok u zemlji traju masovni antivladini protesti

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa