Fokus

Nastavljeni neredi u Kazahstanu, predsednik dao odobrenje bezbednosnim snagama da "pucaju bez upozorenja"

Komentari

Autor: Euronews, BBC,

07/01/2022

-

10:11

Nastavljeni neredi u Kazahstanu, predsednik dao odobrenje bezbednosnim snagama da "pucaju bez upozorenja"
Nastavljeni neredi u Kazahstanu, predsednik dao odobrenje bezbednosnim snagama da "pucaju bez upozorenja" - Copyright Tanjug AP/Vladimir Tretyakov

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev saopštio je da je dao dozvolu bezbednosnim snagama da "pucaju bez upozorenja" u dok u zemlji traju masovni antivladini protesti.

Tokajev je, kako prenosi BBC, takođe naveo da je 20.000 "bandita" napalo grad Almati, koji je epicentar protesta koji su izbili zbog dramatičnog skoka cene gasa.

On je za demonstracije okrivio "teroriste", koje su istrenirali stranci, ali nije pružio nikakve dokaze za svoje navode.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je 26 "naoružanih kriminalaca" i 18 pripadnika bezbednosnih snaga izgubilo život u neredima.

Podsetimo, nemiri u Kazahstanu rasplamsali su se 2. januara u oblasti Mangistau na jugozapadu zemlje, gde su građani protestovali zbog visokih cena goriva. Dva dana kasnije su nemiri izbili u Almatiju, na jugoistoku zemlje i drugim gradovima, gde je došlo do sukoba sa policijom.

Policija je u velikom broju prisutna na ulicama, uključujući glavni grad Nursultan, gde prema izveštajima nije bilo sukoba.

U pokušaju da uguše nemire, vlasti su prvo snizile cenu gasa. Predsednik Kasim Žomart Tokajev je tada raspustio celu vladu. Takođe je proglasio vanredno stanje u nekoliko oblasti, uključujući Almati, gde je uveden policijski čas tokom noći.

Tokajev je, međutim, kasnije promenio kurs, opisujući demonstrante kao "teroriste" pod "stranim" uticajem i zatražio podršku od Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), vojnog saveza koji predvodi Rusija. Vlasti su danas potvrdile da je "desetine" demonstranata ubijeno i da je više od 1.000 povređeno u sukobu sa policijom.

U središtu Almatija na Trgu Republike se od jutros nastavlja pucnjava i mogu se videti mrtva tela, javio je izveštač ruske agencije TASS. Primetni su i automobili izrešetani mecima, a u najmanje dva vozila se nalaze mrtva tela.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet