Fokus

Kriza u Kazahstanu se nastavlja: Opet se čuje pucnjava u Almatiju, automobili izrešetani mecima, ima i žrtava

Komentari

Autor: Tanjug

07/01/2022

-

09:19

Kriza u Kazahstanu se nastavlja: Opet se čuje pucnjava u Almatiju, automobili izrešetani mecima, ima i žrtava
Kriza u Kazahstanu se nastavlja: Opet se čuje pucnjava u Almatiju, automobili izrešetani mecima, ima i žrtava - Copyright Tanjug AP/Vladimir Tretyakov

veličina teksta

Aa Aa

U središtu Almatija na Trgu Republike se nastavlja pucnjava i mogu se videti mrtva tela, javlja izveštač ruske agencije TASS. Primetni su i automobili izrešetani mecima, a u najmanje dva vozila se nalaze mrtva tela.

U prepodnevnim satima je ovaj trg bio poprište sukoba, dok je ostatak grada relativno miran, budući da se samo povremeno čuje pucnjava. Agencija TASS navodi i da se mnogi demonstranti kreću po gradu u automobilima bez registarskih oznaka.

Tanjug/AP Photo/Vladimir Tretyakov

 

Zamenik šefa administracije predsednika Dauren Abajev je izjavio da mirovne snage Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) koje su raspoređene u Kazahstan, nisu uključene u vojne operacije usled nemira u zemlji.

"Ovo je mirovna misija. Vojnici ODKB-a nisu uključeni u neprijateljstva i likvidaciju militanata", izjavio je Abajev, dodajući da će mirovne snage braniti vladine kancelarije.

On je rekao da su vladine kancelarije u Almatiju oslobođene od militanata, i da su mnogi militanti ubijeni ili privedeni i identifikovani.

"Red je uspostavljen u svim regionima zemlje i situacija se stabilizovala", izjavio je Abajev.

Nemiri izbili 2. januara

Podsetimo, nemiri u Kazahstanu rasplamsali su se 2. januara u oblasti Mangistau na jugozapadu zemlje, gde su građani protestovali zbog visokih cena goriva. Dva dana kasnije su nemiri izbili u Almatiju, na jugoistoku zemlje i drugim gradovima, gde je došlo do sukoba sa policijom.

Policija je u velikom broju prisutna na ulicama, uključujući glavni grad Nursultan, gde prema izveštajima nije bilo sukoba.

Tanjug AP/Vladimir Tretyakov

 

U pokušaju da uguše nemire, vlasti su prvo snizile cenu gasa. Predsednik Kasim Žomart Tokajev je tada raspustio celu vladu. Takođe je proglasio vanredno stanje u nekoliko oblasti, uključujući Almati, gde je uveden policijski čas tokom noći.

Tokajev je, međutim, kasnije promenio kurs, opisujući demonstrante kao "teroriste" pod "stranim" uticajem i zatražio podršku od Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), vojnog saveza koji predvodi Rusija. Vlasti su danas potvrdile da je "desetine" demonstranata ubijeno i da je više od 1.000 povređeno u sukobu sa policijom.

Takođe, vlasti Kazahstana privremeno su zabranile ulazak strancima u zemlju, saopštila je danas kazahstanska ambasada u Uzbekistanu, javila je agencija RIA Novosti.

Predsednik Tokajev je zbog nemira u utorak 4. januara uveo dvonedeljno vanredno stanje širom zemlje i raspustio vladu.

Više od 70 aviona prebacuje ruske snage u Kazahstan

Više od 70 aviona Il-76 i pet aviona An-124 prebacuju u Kazahstan jedinice ruskog kontingenta u okviru snaga ODKB, saopštio je predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

"Vazdušna grupa koju je formiralo Ministarstvo odbrane Rusije 24 sata dnevno prebacuje jedinice ruskog kontingenta mirovnih snaga ODKB u Kazahstan", rekao je Konašenkov, prenosi RIA Novosti.

Istovremeno, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske mirovne snage pomogle snagama bezbednosti Kazahstana da preuzmu potpunu kontrolu nad aerodromom u Almatiju.

Ranije je saopšteno da će ruski mirovnjaci čuvati vladine zgrade i pomagati vojsci Kazahstana u održavanju reda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet