Evropa

EU pozvala Rusiju da poštuje nezavisnost Kazahstana, Moskva tvrdi da su događaji u zemlji inspirisani spolja

Komentari

Autor: Tanjug

06/01/2022

-

13:06

EU pozvala Rusiju da poštuje nezavisnost Kazahstana, Moskva tvrdi da su događaji u zemlji inspirisani spolja
EU pozvala Rusiju da poštuje nezavisnost Kazahstana, Moskva tvrdi da su događaji u zemlji inspirisani spolja - Copyright Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija pozvala je Rusiju da poštuje suverenitet i nezavisnost Kazahstana, povodom toga što je Rusija poslala pripadnike vojne jedinice Vazdušno-desantnih snaga koje će se pridružiti kolektivnim mirovnim snagama ODKB-a. Evropska komisija je pozvala sve strane na uzdržanost.

"Nasilje se mora zaustaviti. Takođe pozivamo na uzdržanost svih strana i mirno rešavanje situacije. Očigledno je da je EU spremna i voljna da podrži dijalog u zemlji", rekao je portparol Unije, prenosi agencija Rojters.

Ranije danas, avion ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga i transportna avijacija poslali su pripadnike Vazdušno-desantnih snaga u Kazahstan, u sklopu mirovnih snaga Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

"Ruske vojne jedinice Vazdušno-desantnih snaga pridružile su se kolektivnim mirovnim snagama ODKB-a", navodi se u saopštenju Sekretarijata te organizacije.

Članice ODKB su Rusija, Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan, a status posmatrača imaju Srbija i Avganistan.

"Događaji u Kazahstanu inspirisani spolja"

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da situaciju u Kazahstanu vidi kao spolja inspirisan pokušaj nasilnog podrivanja bezbednosti i integriteta države.

"To se dešava uz upotrebu obučenih i organizovanih oružanih formacija", navedeno je u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

Ističe se da je Ruska Federacija, potvrđujući svoju privrženost obavezama saveznika u okviru Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) podržala donošenje hitnih mera u vezi sa brzim pogošanjem unutrašnje političke situacije i porastom nasilja u Kazahstanu.

U Kazahstanu su izbili nemiri zbog poskupljenja goriva, a predsednik te zemlje Kasim Žomart Tokajev obratio se ODKB-u za pomoć, pa su mirovne snage ODKB, uključujući Rusiju, upućene u tu zemlju.

Kazahstan privremeno obustavio ulazak strancima

Kazahstan je privremeno obustavio ulazak strancima, saopštila je danas kazahstanska ambasada u Uzbekistanu, javila je agencija RIA Novosti. U Kazahstanu su izbili nemiri zbog poskupljenja goriva, a predsednik te zemlje Kasim Žomart Tokajev obratio se Organizaciji ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) za pomoć, pa su mirovne snage ODKB, uključujući Rusiju, upućene u tu zemlju.

Policija je saopštila da je u sukobima ubila na desetine demonstranata u Almatiju, najvećem gradu nekadašnje sovjetske republike. Državna televizija je javila da je u sukobima poginulo 13 pripadnika snaga bezbednosti

Tokajev je uveo dvonedeljno vanredno stanje širom zemlje i raspustio vladu.

Velika Britanija osudila nasilje u Kazahstanu

Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras osudila je nasilje u Kazahstanu i dodala da se London konsultuje sa saveznicima o narednim koracima.

"Osuđujemo akte nasilja i uništavanja imovine u Almatiju. I dalje ćemo koordinisati sa našim saveznicima o tome koje dalje korake treba da preduzmemo", rekla je šefica diplomatije Tras, prenosi agencija Rojters.

Britanija je pozvala na mirno rešavanje nereda koji su izbili u Kazahstanu. Portparol Borisa Džonsona je izjavio da nije upućen u to da li je premijer Boris Džonson uputio bilo kakve pozive povodom situacije u Kazahstanu.

"Zabrinuti smo zbog nasilnih sukoba i pomno pratimo razvoj događaja. Pozivamo na dalju deeskalaciju i želimo da vidimo mirno rešenje događaja", dodao je on, navodi britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa