Fokus

Sve napetije u Kazahstanu: Demonstranti upali na aerodrom, predsednik pokrenuo protivterorističku operaciju

Komentari

Autor: Tanjug, BBC

05/01/2022

-

23:08

Sve napetije u Kazahstanu: Demonstranti upali na aerodrom, predsednik pokrenuo protivterorističku operaciju
Sve napetije u Kazahstanu: Demonstranti upali na aerodrom, predsednik pokrenuo protivterorističku operaciju - Copyright Tanjug AP/Vladimir Tretyakov

veličina teksta

Aa Aa

Policija je pokrenula specijalnu protivterorističku operaciju u Almatiju, gde se nastavljaju neredi i pljačka, a osoblje glavnog aerodroma u Kazahstanu moralo je da pobegne nakon što su antivladini demonstranti zauzeli terminale. Predsednik Kasim Žomart Tokajev je izjavio da su "terorističke bande" zaplenile pet aviona u najvećem kazahstanskom gradu, među njima i strane letelice.

On je rekao da je grad izložen napadima, razaranjima i vandalizmu, da su stanovnici Almatija postali "žrtve napada terorista i bandita" i da je slična situacija i u nekim drugim kazahstanskim gradovima, gde, kako je naveo, "terorističke bande zauzimaju infrastrukturne objekte".

Policija je takođe pozvala stanovnike Almatija da ostanu mirni i pruže pomoć organima reda u uspostavljanju ustavnog poretka i javne bezbednosti.

U međuvremenu je saopšteno da je osam policajaca i pripadnika nacionalne garde Kazahstana poginulo, a 317 povređeno u nemirima u toj zemlji.

Dolazak demonstranata na aerodrom u Almatiju, najvećem gradu u zemlji, označio je eskalaciju nemira širom zemlje, navodi BBC.

Protesti su bili izazvani porastom cena goriva, ali su se proširili i uključili druge političke zahteve.

Međutim, čini se da je veliki deo gneva na ulicama bio usmeren na Tokajevog prethodnika, Nursultana Nazarbajeva, koji je imao moćnu ulogu u nacionalnoj bezbednosti otkako se povukao. 

Čulo se kako demonstranti skandiraju ime Nazarbajeva, dok je video na kojem se vidi kako ljudi pokušavaju da sruše džinovsku bronzanu statuu bivšeg lidera objavljen na internetu. Prema informacijama britanskog servirsa, statua se nalazi u Taldikorganu, rodnom kraju Nazarbajeva.

 

 

Tanjug AP/Vladimir Tretyakov, Yan Blagov

 

Kejt Malinson, ekspert za centralnu Aziju u istraživačkom centru za spoljne poslove "Chatham House" u Londonu, rekla je da su protesti "simptomatični i proističu iz besa i ogorčenosti zbog neuspeha vlade da modernizuje svoju zemlju i uvede reforme koje utiču na ljude na svim nivoima".

Uvedeno vanredno stanje

Protesti u Almatiju su počeli u nedelju u provinciji Mangistau, koja proizvodi naftu na zapadu Kazahstana, nakon ukidanja propisa kojim je bila ograničena cena tečnog naftnog gasa, popularnog goriva za automobile, posle čega se cena goriva povećala za više od 100 odsto.

Međutim, proširili su se i na druge gradove, sa zahtevom da predsednik Tokajev podnese ostavku.

Tokajev je u utorak uveo dvonedeljno vanredno stanje u oblasti Mangistau i Almati zbog nerada u zemlji i naložio da se formira komisija za proučavanje situacije, a ona je 4. januara objavila da je spremna da ispuni glavni zahtev demonstranata i smanji cene gasa.

Predsednik tražio pomoć Rusije

Predsednik Kazahstana ranije se obratio šefovima država Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) za pomoć u suzbijanju "terorističkih pretnji". Članice ODKB su Rusija, Jermenija, Kazahstan, Tadžikistan i Uzbekistan.

Nakon ovog poziva, mirovne snage iz  ODKB biće poslate u Kazahstan da pomognu u stabilizaciji zemlje nakon masovnih protesta, saopštio je danas jermenski premijer Nikol Pašinjan.

"Vezano za obraćanje predsednika Kazahstana Kasima Žomarta Tokajeva i imajući u vidu pretnju nacionalnoj bezbednosti i suverenitetu Republike Kazahstan, izazvanu posebno mešanjem spolja, Savet za bezbednost ODKB je u skladu sa članom 4. Ugovora o kolektivnoj bezbednosti doneo odluku o slanju mirovnih snaga ODKB u Republiku Kazahstan na ograničeni period u cilju stabilizacije i normalizacije situacije u ovoj zemlji“, napisao je na Fejsbuku premijer Jermenije, koja je 2022. preuzela predsedavanje ODKB, navodi TAS S.

 

Tanjug/AP/Yevgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin

 

 

"Situacija u zemlji više nije pretnja, već podrivanje integriteta države", naglasio je u svom pozivu Tokajev.

Tokajev je takođe  poručio da članovi Saveta bezbednosti zemlje moraju da preduzmu sve moguće mere kako bi zaštitili državu od spoljne pretnje.

On je danas izjavio i da je preuzeo ulogu predsedavajućeg Savetu bezbednosti od bivšeg lidera Nursultana Nazarbajeva i obećao da će odgovoriti "maksimalno žestoko" na nasilne proteste.

Komentari (0)

Svet