Fokus

Nastavljeni sukobi u Kazahstanu nakon ostavke Vlade: Vatra u kancelariji gradonačelnika Alma Ate, čuli se pucnji

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2022

-

11:00

Nastavljeni sukobi u Kazahstanu nakon ostavke Vlade: Vatra u kancelariji gradonačelnika Alma Ate, čuli se pucnji
Nastavljeni sukobi u Kazahstanu nakon ostavke Vlade: Vatra u kancelariji gradonačelnika Alma Ate, čuli se pucnji - Copyright Tanjug/AP Photo/Vladimir Tretyakov

veličina teksta

Aa Aa

U kancelarije gradonačelnika najvećeg grada Kazahstana, Alma Ate, u koju su danas upali demonstranti, gori vatra, a u blizini su se čuli pucnji, javlja Rojters pozivajući se na lajv strim na Instagram nalogu jednog kazahstanskog blogera.

Zgrada je okružena demonstrantima koji su po svemu sudeći probili policijske kordone, iako je policija na njih ispalila šok bombe. Žestoki sukobi koji su izbili tokom sinoćnjih protesta nastavljeni su danas, a u sukobima je povređeno 190 ljudi, od kojih 137 policajaca.

Nakon što je vlada podnela ostavku, a predsednik Kazahstana Kasim-Džomart Tokajev uveo vanredno stanje, demonstranti u Alma Ati su danas nastavili da se sukobljavaju sa policijom koja je počela da koristi specijalna sredstva, suzavac i šok bombe, javlja agencija Interfaks.

Gradske vlasti su saopštile da je situacija u gradu pod kontrolom i da je u toku operacija identifikovanja i privođenja odgovornih za nerede, ali u međuvremenu su na društvenim mrežama osvanule fotografije i video snimci masovnih protesta u gradu.

Protesti su počeli u nedelju u provinciji Mangistau koja proizvodi naftu na zapadu Kazahstana nakon ukidanja propisa kojim je bila ograničena cena tečnog naftnog gasa, popularnog goriva za automobile, posle čega se cena goriva povećala za više od 100 odsto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet