Evropa

Raspisani izbori i referendum u Mađarskoj za 3. april

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2022

-

17:30

Raspisani izbori i referendum u Mađarskoj za 3. april
Viktor Orban - Copyright Tanjug/AP/Laszlo Balogh

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski predsednik Janoš Ader raspisao je parlamentarne izbore za 3. april, saopšteno je danas iz njegovog kabineta.

Istog dana će biti održan i referendum o LGBTQ pitanju, prenosi agencija Rojters.

Aktuelni premijer Viktor Orban i njegova stranka Fides suočiće se sa frontom ujedinjenih opozicionih partija, što će, kako navodi Rojters, dovesti do tesne izborne trke.

Birači će birati između politike koja daje prioritet nacionalnom suverenitetu, tradicionalnim hrišćanskim vrednostima i stavovima protiv imigracije i LGBTQ pitanja, a koja su pokvarila odnose odnose između Orbana i Evropske unije, ocenjuje Rojters.

Opozicioni savez čine Demokratska koalicija, socijalisti, liberali, Jobik, nekadašnja krajnja desnica, a sada partija desnog centra.

Savez predvodi Peter Marki-Zaj, koji je 2018. godine okončao višegodišnju vladavinu Fidesa u gradu Hodmezovasarheliju, gde je sada gradonačelnik.

Marki-Zaj tvrdi da poseduje veštine da privuče širok spektar birača koji žele promene, ali se suočava i sa izazovom da održi svoj šestostranački savez, koji se sada u anketama javnog mnjenja bori sa Fidesom.

Na dan izbora Mađari će na fererendumu glasati o četiri pitanja u vezi s LGBT pravima. Biračima će tako biti postavljeno pitanje da li podržavaju radionice seksualne orijentacije u školama bez saglasnosti roditelja i da li smatraju da treba promovisati među decom procedure promene pola.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa