Evropa

Orban: Vlada od februara smanjuje cene šest životnih namirnica

Komentari

Autor: Tanjug

12/01/2022

-

19:42

Orban: Vlada od februara smanjuje cene šest životnih namirnica
Viktor Orban - Copyright Tanjug/AP/Johanna Geron

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska vlada će od februara doneti uredbu o sniženju cena šest osnovnih životnih namirnica, rekao je danas premijer Viktor Orban najavljujući mere za snižavanje inflacije.

Orban (58), koga 3. aprila očekuje teška borba na parlamentarnim izborima, rekao je da od sledećeg meseca cene brašna, šećera, suncokretovog ulja, mleka, svinjskog mesa i pilećih prsa moraju da budu smanjene na nivo od sredine oktobra, prenosi Rojters.

"Cene rastu širom Evrope zbog povećanja cena energenata", rekao je Orban u video poruci posle sastanka vlade i istakao da se sniženja cena moraju primenjivati širom zemlje.

Po prvi put od preuzimanja vlasti 2010. godine, Orban i njegova vladajuća stranka Fides suočiće se na glasanju sa ujedinjenim frontom opozicionog saveza koji uključuje Demokratsku koaliciju, socijaliste, liberale i nekadašnju krajnje desničarsku, a sada stranku desnog centra Jobik.

Orbanov Fides je imao pet poena prednosti u odnosu na ujedinjenu opoziciju u decembarskom istraživanju koje je sprovela agencija Median i objavila krajem prošlog meseca.

Opozicionu alijansu predvodi Peter Marki-Zai, gradonačelnik malog grada, kako navodi agencija, energični politički autsajder.

Marki-Zai je prokomentarisao da Orbanova objava predstavlja priznanje da je mađarska ekonomija u "tragičnom stanju".

On je rekao da je to vlada koja je počela da se bori sa cenama u poslednjih 12 nedelja svoje 12-godišnje vladavine i na svom Fejsbuk profilu poručio da mora da ode.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa