Evropa

"Pokušaj svrgavanja ustavnopravnog poretka": Orban podržao Tokajeva i režim u Kazahstanu

Komentari

Autor: Jutarnji

10/01/2022

-

19:51

"Pokušaj svrgavanja ustavnopravnog poretka": Orban podržao Tokajeva i režim u Kazahstanu
Viktor Orban - Copyright Tanjug/AP/Johanna Geron

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski premijer Viktor Orban izrazio je solidarnost sa predsednikom Kazahstana Kasimom Džomarto Tokaevim u današnjem telefonskom razgovoru, objavio je na službenoj stranici Fejsbuka mađarski šef diplomatije i obavestio o uspešnoj evakuaciji mađarskih građana.

"Premijer (Orban) razgovarao je s predsednikom Tokajevim danas i izrazio solidarnost i saosećanje s mnogim žrtvama kojima smo, naravno, ponudili pomoć", objavio je u video snimku ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je proglasio pobedu u odbrani Kazahstana od pobune koja je prema njemu, teroristička, izvedena uz pomoć iz inostranstva.

Na sastanku sigurnosnog saveza predvođenog Rusijom, Tokajev je ranije danas objavio da je red ponovo uspostavljen nakon nekoliko dana nasilnih nemira u kojem je živote izgubilo više od 160 ljudi, dok su hiljade pritvorene.

U Kazahstanu se "dogodio pokušaj svrgavanja ustavnopravnog poretka, kao i dobro koordinisani napad na samu državu", rekao je Sijarto, kako prenosi mađarska agencija MTI.

Sijarto je izvestio da su mađarski državljani, koji su zatražili pomoć, sigurno evakuisani iz Kazahstana i da će stići u Budimpeštu večeras, javlja MTI.

Dodaje da su diplomate u kontaktu sa 100 Mađara u Kazahstanu od kojih je 12 zatražilo odlazak.

Veliki proizvođač energenata, Kazahstan je sedam dana bio potresan nemirima koji su nastali nakon protesta zbog rasta cena goriva.

Tokajev je kao odgovor na proteste proglasio vanredno stanje, raspustio vladu i naredio vojsci da puca na demonstrante.

Tvrdnju o pokušaju rušenja zemlje iz inostranstva izneo je i ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku CSTO-a koji je svojim vojnicima Tokajevu pritekao u pomoć.

Nemiri nisu izazvani nezadovoljstvom zbog cena goriva, nego zbog "destruktivnih snaga iz inostranstva koje koriste situaciju", naveo je Putin.

 

 

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa