Fokus

Tokajev: Tokom nereda u Kazahstanu 16 policajaca izgubilo živote

Komentari

Autor: Tanjug

10/01/2022

-

15:26

Tokajev: Tokom nereda u Kazahstanu 16 policajaca izgubilo živote
EPA/ALEXANDER KUZNETSOV - Copyright EPA/ALEXANDER KUZNETSOV

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Kazahstana Kasim Žomart-Tokajev izjavio je da je 16 policajaca izgubilo živote tokom nedavnih nereda u zemlji, dok se broj žrtava civila i dalje rasvetljava.

"Poginulo je šesnaest pripadnika reda, a preko 1.300 osoba je povređeno. Nažalost, prijavljeni su i smrtni slučajevi civila, a broj se rasvetljavala", rekao je Tokajev na vanrednoj sednici Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB, održanoj u formi video konferencije, prenosi ruska agencija TAS S.

Kako je naveo Tokajev, 1.270 preduzeća je pogođeno širom zemlje, više od 100 tržnih centara i banaka je opljačkano i oko 500 policijskih automobila je spaljeno.

"Pričinjena je ogromna šteta koju sada procenjuje posebna vladina komisija", dodao je on.

Kako se navodi, u nekoliko kazahstanskih gradova 2. januara izbili su protesti, koji su eskalirali u masovne nerede protiv policije i snaga bezbednosti, pre svega u Almatiju.

Predsednik Kazahstana zatražio je pomoć ODKB nakon što su protesti zbog poskupljenja goriva prerasli u otvorene sukobe sa snagama bezbednosti.

"Među povređenima nema državljana Srbije"

Prema podacima koji su dostupni ambasadi Srbije u Nur Sultanu, glavnom gradu Kazahstana, među povređenima ili stradalima u nemirima u toj državi nema državljana Srbije, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova.

Kako je rečeno, ambasadi se proteklih dana obratilo pet naših državljana, od kojih četvoro imaju stalni ili privremeni boravak u toj državi.

Svi su u Almatiju, gde se nalazi još izvestan broj građana Srbije, koji se nisu javili ambasadi, a u tom gradu boravi i dvoje turista iz naše zemlje, sa kojima je ambasada u redovnom kontaktu, napominju iz Ministarstva spoljnih poslova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet