Fokus

Kina je spremna da poveća saradnju sa Kazahstanom kako bi se "suprostavili stranim silama"

Komentari

Autor: Tanjug

10/01/2022

-

11:14

Kina je spremna da poveća saradnju sa Kazahstanom kako bi se "suprostavili stranim silama"
Kina je spremna da poveća saradnju sa Kazahstanom kako bi se "suprostavili stranim silama" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kina je spremna da poveća saradnju sa Kazahstanom u oblasti "sprovođenja zakona i bezbednosti" i da pomogne toj zemlji da se suprotstavi uplitanju "spoljnih sila", izjavio je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, posle nasilnih protesta u toj centralnoazijskoj zemlji.

On je to rekao u telefonskom razgovoru sa kazahstanskim ministrom spoljnih poslova Mukhtarom Tileuberdijem, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova, a prenosi agencija Rojters.

"Nedavna previranja u Kazahstanu pokazuju da je situacija u Centralnoj Aziji i dalje suočena sa teškim izazovima, i još jednom dokazuju da neke spoljne sile ne zele mir i spokoj u našem regionu", prenelo je ministarstvo reči Vanga.

Kina je spremna da se "zajedno suprotstavimo mešanju i infiltraciji bilo kakvih spoljnih sila", poručio je Vang.

Kineski predsednik Si Ðinping je u petak rekao predsedniku Kazahstana Kasimu Žomartu Tokajevu da se Kina odlučno suprotstavlja bilo kojoj sili koja destabilizuje Kazahstan, saopštila je kineska državna televizija. U nekoliko kazahstanskih gradova, vladine zgrade su nakratko bile zarobljene i zapaljene prošle nedelje, pošto su prvobitni mirni protesti protiv povećanja cena goriva prerasli u nasilne.

Trupama je tada naređeno da pucaju kako bi ugušili pobunu širom zemlje. Kazahstanske vlasti su za nasilje okrivile ekstremiste, uključujući islamističke militante, koji su kako tvrde vlasti, obučavani u inostranstvu.

Komentari (0)

Svet