Evropa

Francuski Senat odobrio nove antikovid mere, izglasan zakon o vakcinalnim propusnicama

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

13/01/2022

-

08:27

Francuski Senat odobrio nove antikovid mere, izglasan zakon o vakcinalnim propusnicama
Francuski Senat odobrio nove antikovid mere, izglasan zakon o vakcinalnim propusnicama - Copyright AP Photo/Thibault Camus

veličina teksta

Aa Aa

Francuski Senat odobrio je danas najnovije mere kojima će se država boriti protiv kovida, uključujući i vakcinacione propusnice, što je naišlo na protivljenje dela javnosti, nakon oštre kritike predsednika Emanuela Makrona usmerene ka nevakcinisanim građanima.

Senat je podržao antikovid mere i zakon o vakcinacionim propusnicama glasovima 249 "za" i 63 "protiv", preneo je Rojters. Zakon je već prošao donji dom parlamenta ranije ovog meseca.

Makron i članovi njegove vladajuće stranke "Republika u pokretu" su otpočeli kampanju ove godine protiv nevakcinisanih, jer se Francuska bori sa petim talasom korona virusa.

Predsednik Francuske je za "Parisijen" izjavio ranije ovog meseca da želi da "izludi" nevakcinisane, tako što će im otežati život dok se ne vakcinišu. U sredu, Francuska je registrovala 361.719 novih slučajeva, a preminulo je još 246 pacijenata u bolnicama. Francuski nastavnici će danas masovno obustaviti nastavu zbog, kako kažu, vladinog propusta da usvoji usklađenu politiku za škole oko upravljaja pandemijom kovida, ili da pravilno zaštiti učenike i osoblje od infekcije.

Omikron varijanta virusa korona može biti 105 odsto transmisivnija od delte, pokazalo je najnovije istraživanje francuskih naučnika. Istraživači su upotrebili statističke modele za procenu prenosa varijante omikron u Francuskoj koristeći skrining testove specifične za tu varijantu i kompletno sekvenciranje genoma.

Studija, koja je objavljena na sajtu medRkiv i tek treba da bude recenzirana, analizirala je 131.478 skrining testova u Francuskoj od 25. oktobra do 18. decembra 2021. Rezultati su pokazali i da je kod mladih ljudi prevalencija infekcije varijantom omikron ili alfa veća od one kod delta varijante.

U najpogođenijim oblastima Francuske, istraživači su takođe otkrili da se broj infekcija sa prethodne dve varijante značajno povećao u poslednje vreme, piše Euronews.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa