Sezona

Zašto bi skijanje u Francuskoj moglo da postane stvar prošlosti?

Komentari

Autor: Euronews, Ben Anthony Horton, AFP

11/01/2022

-

18:22

Zašto bi skijanje u Francuskoj moglo da postane stvar prošlosti?
AP/Bob Edme - Copyright AP/Bob Edme

veličina teksta

Aa Aa

Mali i veoma poznati ski centar Šnepfenrajd (Schnepfenried) u Francuskoj očekuje neizvesna budućnost zbog izuzetno visokih temperatura za ovo doba godine i malo snega.

Ovaj zimski turistički centar koji nosi titulu najboljeg malog ski-centra u Evropi morao je da zatvori četiri od sedam staza čime je smanjen i broj turista, a sada se suočava i sa potpunim zatvaranjem.

Bez evidentiranih snežnih padavina u decembru 2021. i temperatura koje su iznad nule, zaposleni moraju da prebacuju sneg sa planine kako bi bar ski-liftovima moglo da se priđe.

Nikolas Bul, menadžer ovog centra istakao je da vremenske prilike odlikuje dosta kiše i vetra, bez snega.

"Sada nam je cilj da održimo tri staze, zelenu, plavu i plavo-crvenu stazu kako bi aktivnosti mogle da se nastave tokom školskih odmora", navodi Bul.

Inače, Francuska je krajem 2021. godine zabeležila rekordno visoke temperature koje su u proseku bile za deset stepeni više za taj deo godine.

Efekti klimatskih promena više se osećaju u zimskom periodu, pa sneg postaje gotovo retka pojava u skijalištima koja se nalaze na nadmorskoj visini manjoj od 1.500 metara.

Istraživanje sa Univerziteta u Grenoblu došlo je do zaključka da je gotovo pola od 169 ski-centara zatvoreno od 1951. godine zbog nedostatka snega.

U periodu od 2014. do 2018. godine, ski-centri na Alpima suočavaju se ispodprosečnom količinom snega tokom zime, što je veoma loše jer ovi svetski poznati zimski centri privlače gotovo 43 odsto turista iz celog sveta. 

Doktor Semjuel Morin, naučnik koji proučava sneg i klimu u Nacionalnom centru za meteorološka istraživanja (CNRM), navodi da se ne smeju uzimati zdravo za gotovo snežni uslovi, posebno na malim i srednjim nadmorskim visinama.

Tanak sneg povećao je i rizik od nastajanja snežnih lavina u pojedinim regionima, pa Klod Šnajder, spasilac u ski centru La Planj (La Plagne) više puta dnevno proverava nivo snega, a posebno ga zabrinjavaju jake kiše.

Kiša otežava snežni pokrivač

"Svež sneg u dobrim uslovima teži oko 40 do 50 kilograma po kubnom metru, dok je u vreme kada smo mi merili, a to je oko 13 časova, težio 250 kilograma po kubnom metru. Što znači da što bude bio teži, teže će se i zadržavati na skijalištima, a to je veoma loše jer se povećava rizik od nastanka lavine", objašnjava.  

Globalno otopljavanje direktno utiče na industriju zimskih sportova koja se oslanja na dobre zimske uslove i dovoljnu količinu snega kako bi privukli što više turista iz celog sveta. Sve kraće zime i manjak snega tek će da ugroze zimski turizam, dok se planinski centri sada trude da uvedu nove atrakcije kako bi zadržali turiste.

Bul navodi da su o novim sadržajima razmišljali proteklih nekoliko sezona. Zimski centar Šnepfenrajd je 2014. godine uveo kurs penjanja na drveće i poboljšao ponudu kako bi gosti dolazili i tokom leta.

"Zamisao je da naši zaposleni rade duži vremenski period tokom godine. Ali da bi mogli da ih uposlimo morali smo da uvedemo dodatne aktivnosti za turiste koje mogu da se koriste tokom cele godine", zaključuje.

Komentari (0)

Putovanja