Evropa

U Francuskoj za validnu kovid propusnicu potrebna i buster doza

Komentari

Autor: Euronews, DW

16/01/2022

-

10:25

U Francuskoj za validnu kovid propusnicu potrebna i buster doza
U Francuskoj za validnu kovid propusnicu potrebna i buster doza - Copyright Tanjug/ AP Photo/Francois Mori

veličina teksta

Aa Aa

Više od pola miliona Francuza suočava se od subote sa nevažećim kovid propusnicama jer je prema novim odlukama zemlje, za propusnicu sada obavezna buster doza vakcine.

Od subote, osobe koje su se vakcinisale pre najmanje sedam meseci više se ne tretiraju kao potpuno vakcinisani i moraju da prime buster dozu da bi potvrdili dokaz o vakcinaciji neophodan za ulazak u brojne lokale.

Procenjuje se da ovo pravilo pogađa oko 560.000 ljudi. Zdravstvena propusnica sa važećim statusom vakcine – ili negativnim testom ili statusom oporavljenih – obavezna je za ulazak u barove, restorane i mnoge prodavnice.

Narodna skupština Francuske je takođe odobrila uvođenje nove propusnice koja će zameniti zdravstvenu propusnicu i koja neće uvažiti negativan test kao validan kovid dokument. 

Francuska je u petak preporučila odraslima da prime buster vakcinaciju protiv kovida 19 tri meseca posle primanja prve doze.

Maske više nisu obavezne na otvorenom

Maske više nisu obavezne na otvorenom u Parizu, nakon što je sud presudio da ta obaveza predstavlja povredu lične slobode, prenosi Euronews.

Odredba je u francuskoj prestonici stupila na snagu 31. decembra u pokušaju da se obuzda brzo širenje omikron soja koronavirusa.

Presuda pariskog administrativnog suda dolazi dan nakon što je drugi sud u Versaju, u blizini glavnog grada, suspendovao sličnu naredbu za nošenje maski na otvorenom u regionu Ivlen, smatrajući da je odluka bila "preterano, nesrazmerno i neprikladno kršenje lične slobode".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa