Evropa

Peskov o crvenim linijama: Ne možemo više da tolerišemo invaziju NATO na Ukrajinu

Komentari

Autor: Tanjug

16/01/2022

-

18:09

Peskov o crvenim linijama: Ne možemo više da tolerišemo invaziju NATO na Ukrajinu
Dmitrij Peskov - Copyright AP/Alexei Nikolsky

veličina teksta

Aa Aa

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Moskva više ne može da toleriše invaziju NATO na Ukrajinu.

"Svedoci smo postepene invazije NATO na teritoriju Ukrajine sa infrastrukturom, instruktorima, zalihama odbrambenog i ofanzivnog naoružanja, obukom ukrajinske vojske", rekao je Peskov u intervjuu za CNN, čije delove objavljuje agencija RIA Novosti. Istakao je da je takav razvoj događaja doveo odnose Moskve i Kijeva do "crvene linije".

Peskov je takođe rekao da Rusija nikome ne preti vojnim operacijama, ali da će biti prinuđena da preduzme kontarmere u slučaju daljeg širenja NATO.

Ukazao je da su ruske trupe na granici sa Ukrajinom posledica napetosti stvorene u regionu i dodao da Moskva smatra da je neophodno da one tamo ostanu, jer su NATO vežbe, letovi NATO lovačkih i špijunskih aviona i napredovanje infrastrukture NATO ka granicama Rusije stvorili neprijateljsku atmosferu.

Peskov je takođe izjavio da je Rusija samodovoljna zemlja i da nije podložna sankcijama Zapada.

"Mi smo prilično velika i veoma, veoma samodovoljna zemlja da bismo mogli biti pogođeni ovim sankcijama, morate da razumete", rekao je Peskov u intervjuu za CNN.

On je naglasio da SAD "primoravaju" Rusiju da živi pod sankcijama, a da Rusija, kao odgovor na to razvija domaću proizvodnju i privredu, kako bi nadoknadila nedostatak određenih uvoznih elemenata.

"Mi sami proizvodimo, što ubrzava našu nacionalnu ekonomiju", rekao je Peskov.

Fejsbuk blokirao nalog ruske delegacije na pregovorima u Beču

Fejsbuk je blokirao zvanični nalog ruske delegacije na pregovorima o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja u Beču, izjavio je Konstantin Gavrilov, koji predvodi delegaciju Rusije.

“Fejsbuk je u petak blokirao nalog delegacije, navodeći kao razlog zabranjen sadržaj“, rekao je on za TAS S, dodajući da je delegacija samo ripostovala izjave ruskih lidera i ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Prema rečima Gavrilova, ruska delegacija planira da pokrene pitanje o tom problemu unutar struktura OEBS-a.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa