Evropa

Angela Merkel dobila punudu za posao iz Njujorka, ubrzo usledio i odgovor penzionisane kancelarke

Komentari

Autor: Tanjug

19/01/2022

-

12:32

Angela Merkel dobila punudu za posao iz Njujorka, ubrzo usledio i odgovor penzionisane kancelarke
Angela Merkel - Copyright Tanjug/AP/Aris Oikonomou

veličina teksta

Aa Aa

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je 16 godina obeležila ne samo razvoj njene zemlje, već i Evrope, dobila je ponudu za posao iz Njujorka.

Ipak, ona je ponudu Generalnog sekretara UN Antonia Gutereša da bude deo visokog savetničkog tima u svetskoj organizaciji odbila.

Gutereš je ponudu Merkelovoj uputio pismom. Agencija DPA, pozivajući se na diplomatske izvore u UN, kako prenose nemački mediji, ponudio je Merkelovoj predsedavanje telom o globalnim javnim dobrima, koja potencijalno treba da koriste svim građanima sveta. Telo o globalnim javnim dobrima je Guterešov projekat koji je deo reforme UN.

U svom izveštaju o reformi UN od prošle godine on je najavio da će pozvati bivše šefove država i vlada da uspostave globalnu listu javnih dobara, i druge oblasti od zajedničkog interesa gde je potrebno poboljšati upravljanje.

Međutim, bivša nemačka kancelarka odbila je ovu ponudu.

Kabinet Merkelove je saopštio, kako prenose nemački mediji, da je prošle nedelje razgovarala telefonom sa Guterešom i da se zahvalila na ponudi, ali i da mu je rekla da ne može da je prihvati.

Prema navodima medija, ponuđeni posao bio bi interesanatn za nju pošto je suvereno "vladala" međunarodnom političkom scenom i dalje uživa veliki ugled, ali je posao odbila jer želi da uživa u penzionerskim danima.

Podsetimo, Merkel je nakon 16 godina na mestu kancelarke Nemačke nakon izbora održanih na jesen 2021. godine otišla u penziju. Mediji podsećaju da je Merkelova tokom poslednjeg putovanja u Vašington najavila da neće žuriti sa preuzimanjem novih zadataka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa