Evropa

Kraj jedne ere - Angela Merkel odlazi u penziju, kako će izgledati njena budućnost?

Komentari
Kraj jedne ere - Angela Merkel odlazi u penziju, kako će izgledati njena budućnost?
Angela Merkel - Copyright AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Bila je broj jedan u Nemačkoj, ali i jedna od najuticajnijih u svetskoj politici. Sada je na njeno mesto zvanično došao i naslednik - Olaf Šolc, a ona nakon karijere duge 16 godina odlazi, ali kuda?

Nakon što je skoro četvrtinu svog života provela na najvišoj funkciji, mnogi se pitaju šta će sada biti sa Merkel. Njen odlazak sa političke scene se dugo čekao - pre tri godine je najavila da se neće kandidovati za reizbor i od tada se sve vreme spekuliše koji su sledeći koraci "gvozdene kancelarke". Njujrok Tajms piše kako su je neki već videli u ulozi predavača na američkom univerzitetu, dok se drugi nadaju da će preuzeti neku višu ulogu u Evropskoj uniji ili nekoj drugoj međunarodnoj instituciji. 

Šta će tačno biti sa njom i kakve su joj namere niko još sa sigunošću ne može da zna, jer ona mudro ćuti. Međutim, ono što je svima bilo jasno od samog početka je to da želi da napusti funkciju kancelarke pod sopstvenim uslovima, u svoje vreme, i o tome je ona sama otvoreno govorila.

profimedia

 

"Želim da napustim politiku kada procenim pravo vreme za to. Ne želim da postanem polumrtva olupina", rekla je davne 1998. godine nemačkom fotografu Herlinde Koelbl, ali niko nije mogao da predvidi kada bi sigurno to moglo da se dogodi.

Da je njen politčki kraj izvesno blizu, počelo je da se spekuliše tek pre dve godine kada je doživela napade nekontrolisanog drhtanja tokom jednog govora. Ipak, Njurok Tajms ocenjuje da je sa svojih 67 godina Merkel još uvek dovoljno mlada da se suoči sa drugim izazovima koji je očekuju nakon penzionisanja.

"Bez poziva, samo san i čitanje"

Tokom svoje posete Vašingtonu koja je bila u julu ove godine, na pitanje kako zamišlja penziju, Merkelova je rekla će prvo uzeti pauzu i da neće prihvatati nikakve pozive. Istakla je da bi u slobodno vreme želela da razmišlja o onome što je zaista zanima, piše DW.

"Možda ću pokušati da pročitam nešto, a onda će oči početi da mi se sklapaju pošto sam umorna, pa ću odspavati malo", rekla je i dodala da "mirne duše može da kaže da je ispravno da neko drugi preuzme dužnosti kancelara".

Naglasila je da oseća zahvalnost što je služila naciji i da sa zadovoljstvom gleda na "dug, a nekada i komplikovan period svog političkog angažovanja".

Međutim, vest da je parlament odobrio osoblje od devetoro stalno zaposlenih koji će raditi u njenoj kanelariji kao za bivšu kancelarku, Njurok tajms ocenjuje time da ona već ima planove šta će činiti dalje jer je to veliki broj radnika za nekog ko "planira da leži na kauču čita knjige".

Ona sama je i dalje jako tajnovita po tom pitanju, pa su i njene izjave o ovoj temi dosta neprecizne. Jednu takvu je dala nemačkim novinarima u septembru kada je upitana kakvi su njeni dalji planovi.

"Volela bih da u sledećoj fazi života pažljivo razmislim. Da li želim da pišem? Da li želim da lutam okolo ili da budem kod kuće? Ne znam, najpre želim da ništa ne radim pa ću tek onda da odlučim šta ću dalje. Mislim da je to jako fascinantno", rekla je tada ona. 

Da je njen dalji život intriga za sve, potvrđuje i to da se njime bavi pisac Dejvid Safijer, koji veruje da će Merkelovoj miran život brzo da dosadi. On joj je čak i poverio jednu od uloga u svom detektivnskom romanu gde je najpre smesio u jedno nemačko selo, u kojem ona doživljava zaplet.

Kolika će joj biti penzija?

Sa druge strane, ako se izuzme maštovitost jednog pisca i spekulacije javnosti o njenim daljim planovima, jedna stvar je realna i sigurna, a to je da Angela Merkel radila ili ne radila, neće morati da brine za finansije. Sada kada se i zvanično odrekla kancelarske funkcije, Merkel će još tri meseca primati punu platu, a onda će naredni 21 mesec dobijati polovinu te sume. Njen dugi staž u politici bi trebalo da joj obezbedi odličnu penziju od 15.000 evra mesečno, piše DW. Osim toga, do kraja života ima pravo na lično obezbeđenje i službeni automobil sa vozačem. Ima pravo na kancelariju u prostorijama Bundestaga u Berlinu, uključujući upravljanje kancelarijom, i najmanje dva savetnika i sekretara.

Inače, bivši vladini zvaničnici su i dalje popularni u poslovnom svetu kao konsultanti. Nekoliko prethodnika Angele Merkel se preselilo u privatni sektor, pa se i za nju svetski mediji navode da je izvesno da neće mirovati sve vreme.

Tanjug/AP/Franc Zhurda

 

Na primer, Helmut Kol je osnovao kompaniju za političko i strateško savetovanje i zaradio je veoma veliku sumu novca kao lobista. Gerharda Šredera je angažovala kompanija za gasovod Severni tok 2, podružnica ruskog Gazproma, što je napravilo dosta problema, jer je prošlo svega nekoliko meseci nakon što je napustio kancelariju.

Zbog toga je u međuvremenu donet zakon koji određuje to da pre prelaska u privatni sektor bivši državni zvaničnici moraju da pitaju kancelariju da li "njihov rad kompromituje javni interes". Tada etički komitet savetuje vladu, koja u slučaju sumnje može da odredi period čekanja do 18 meseci.

Nakon svega, hoće li Angela Merkel tražiti novi posao ili počasnu funkciju, nije izvestno, ali je verovatno da će ostati u Berlinu, jer njen suprug, kvantni hemičar još ne razmišlja da prestane sa poslom. DW navodi da je on svoj ugovor produžio na još godinu dana.

Komentari (0)

Evropa