Fokus

Angela Merkel više nije najmoćnija žena na svetu, nema je čak ni na listi

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2021

-

12:54

Angela Merkel više nije najmoćnija žena na svetu, nema je čak ni na listi
Tanjug/AP/Markus Schreiber - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Filantrop i bivša supruga osnivača Amazona DŽefa Bezosa Mekenzi Skot našla se na vrhu Forbsove liste 100 najmoćnijih žena sveta i tako je zamenila bivšu kancelarku Angelu Merkel kojoj je ta titula pripala na 15 od prethodnih 17 rang lista američkog magazina.

Tanjug/AP/Evan Agostini

 

Merkel ne samo da više nije u vrhu, već je uopšte nema na najnovijoj listi objavljenoj 7. decembra. Glavni razlog zašto je Skot kao treća najbogatija žena na svetu sa bogatstvom od 59,4 milijarde dolara završila na vrhu ove liste je njen ogroman filantropski rad, navodi se u objašnjenju Forbsove odluke.

Naime, Skot je dala 8,6 milijardi dolara svog bogatstva u dobrotvorne svrhe, uključujući 2,7 milijardi dolara samo u ovoj godini. U decembru prošle godine, ona je donirala preko 4,1 milijardi dolara usred pandemije kovida 19.

Potpredsednica SAD Kamala Haris zauzela je drugo mesto na listi, postavši tako najbolje rangirana političarka u istoriji SAD, a treće mesto pripalo je predsednici Evropske centralne banke Kristin Lagard.

AP/Sarahbeth Maney

 

Na listi su i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (8.), predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (15.), direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva (22.), kraljica Elizabeta Druga (70.), ali i Rijana (68.), Bijonse (76.) i Serena Vilijams (85.)

Moćne žene na listi za 2021. godinu kontrolišu ili utiču na prihode vredne 3.300 milijardi dolara i nadgledaju 6,7 miliona zaposlenih.

Na ovogodišnjoj rang listi je i 14 žena milijardera sa bogatstvom od 167 milijardi dolara.

Komentari (0)

Svet