Evropa

Rusija glavna tema u Briselu, ministri upozorili Moskvu na ogromne posledice vojne agresije

Komentari

Autor: Tanjug

24/01/2022

-

13:17

Rusija glavna tema u Briselu, ministri upozorili Moskvu na ogromne posledice vojne agresije
Rusija glavna tema u Briselu, ministri upozorili Moskvu na ogromne posledice vojne agresije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Savet ministra spoljnih poslova EU osudio je danas "kontinuirane agresivne akcije" i pretnje Rusije protiv Ukrajine i pozvao Rusiju na deeskalaciju, pridržavanje međunarodnog prava i konstruktivno angažovanje u dijalogu kroz uspostavljene međunarodne mehanizme.

"Svaka dalja vojna agresija Rusije protiv Ukrajine imaće ogromne posledice i teške troškove", navodi se u zaključcima Saveta EU.

Savet EU potvrđuje nepokolebljivu podršku EU nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i drugih partnera iz istočnog susedstva u ”okviru njihovih međunarodno priznatih granica”.

Rusija se poziva da se konstruktivno angažuje u postojećim međunarodnim okvirima kako bi se došlo do održivog i mirnog rešenja sukoba.

Nakon debate o evropskoj bezbednosnoj situaciji, Savet EU konstatuje da svako osporavanje evropskog bezbednosnog poretka utiče na sigurnost EU i njenih država članica.

EU ministri su potvrdili i postojeću snažnu saradnju i koordinaciju sa SAD, NATO, Ukrajinom i drugim partnerskim zemljama i ponovili važnost daljeg jačanja "otpornosti i sposobnosti" EU i njenih bliskih partnera u borbi protiv sajber i hibridnih napada, dezinformacija i stranog mešanja i manipulacija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa