Evropa

VIDEO Snežna oluja izazvala haosu u Atini i Istanbulu: Spasilačke ekipe ceo dan čistile blokirane saobraćajnice

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2022

-

18:51

Associated Press • Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Spasilačke ekipe u Istanbulu i u Atini kopale su ceo dan sneg i led kako bi raščistile blokirane saobraćajnice i spasile ljude koji su se preko noći ostali zarobljeni u svojim automobilima nakon snežnih oluja i prodora ledenog vazdušnog fronta.

Autoputevi i ulice u Istanbulu od juče su bili blokirani nakon što je oluja stigla u ovaj grad sa 16 miliona stanovnika koji se prostire i na evropskom i na azijskom kontinentu.

U nekim oblastima palo je više od 80 centimetara snega, a brojni vozači koji nisu mogli da pokrenu svoja vozila ostali su zaglavljeni preko noći u svojim automobilima, ili su ih ostavljali i peške pokušavali da stignu do svojih kuća, železnice ili metroa, prenosi AP.

Danas tokom poslepodneva svi autoputevi i glavne saobraćajnice ponovo su otvoreni i prohodni, potvrdio je ministar saobraćaja i infrastrukture Adil Karaismailoglu na svom Tviter nalogu, dok je guverner Istanbula Ali Jerlikaja rekao da su ograničenja za vozila koja putuju u Istanbul ukinuta.

Vlasti su danas takođe uspele da očiste pistu na aerodromu u Istanbulu i omoguće organičeni vazdušni saobraćaj.

Odšteta od 2.000 evra za vozače zarobljene u automobilima

U Atini spasilačke ekipe izvukle su oko 300 vozača zarobljenih na autoputu koji povezuje glavni grad sa atinskim međunarodnim aerodromom.

Veliki broj vozača ostavio je svoje automobile i nastavio put peške, a mnogi su se uputili do najbliže železničke stanice, preskačući snežne barijere da bi stigli do perona nakon noći provedene u automobilu.

Vojska je poslata da preko noći dostavi hranu i vodu onima koji su zarobljeni u svojim vozilima i da pomogne da se što veći broj automobila oslobodi i pokrene.

Grčki zvaničnici su saopštili da će svaki vozač koji je bio zarobljen u automobilu dobiti odštetu od 2.000 evra što je prihvatila Uprava za javne puteve.

Jake snežne padavine danas su uglavnom prestale, ali su mnoge ulice u Atini ostale blokirane oborenim drvećem, dok je nekoliko kvartova na severu grada ostalo bez struje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa