Evropa

Na pomolu rasplet u Italiji: Stranke i Dragi će tražiti od Matarele da ostane na funkciji još jedan mandat

Komentari

Autor: Tanjug

29/01/2022

-

14:00

Na pomolu rasplet u Italiji: Stranke i Dragi će tražiti od Matarele da ostane na funkciji još jedan mandat
Na pomolu rasplet u Italiji: Stranke i Dragi će tražiti od Matarele da ostane na funkciji još jedan mandat - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Italijanske stranke na vlasti saglasile su se da zatraže od predsednika Italije Serđa Matarele (80) da ostane na toj funkciji još jedan mandat, nakon što parlament nije uspeo da pronađe alternativnog kandidata, izjavio je danas lider levičarske partije Slobodni i jednaki (LEU) Roberto Speranca.

"To je velika radost", rekao je Speranca novinarima nakon sastanka šefova vladajuće koalicija, preneo je Rojters.

I italijanski premijer Mario Dragi zatražio je od Matarele da ostane na mestu predsednika još jedan mandat, nakon što politički lideri nisu uspeli da pronađu alternativnog, kompromisnog kandidata, rekao je ranije danas neimenovani izvor. On je naveo da je Dragi kazao Matareli da treba da ostane na funkciji za dobro i stabilnost zemlje. Za sada nema komentara iz kancelarije italijanskog predsednika. Serđo Matarela (80) ranije je izjavio da ne želi još jedan mandat na mestu šefa države.

Podsetimo, Italijanski izbori zapali su u ćorskokak nakon što je pokušaj partija desnog centra da nametne svog kandidata završio neuspehom, a odnosi između glavnih političkih blokova dodatno su zakomplikovani. Parlament od ponedeljka bezuspešno glasa za izbor naslednika odlazećeg predsednika Serđa Matarele, preneo je Rojters.

Blok desnog centra, uključujući Forca Italiju i Ligu, naložio je svojim poslanicima da glasaju za konzervativnu predsednicu Senata Elizabetu Kazelati, umesto da traže kandidata koji bi imao širu podršku. Taj potez se završio loše, a Kazelati je dobila samo 382 glasa podrške od 1.009 parlamentaraca i regionalnih delegata koji su imali pravo glasa, što je daleko manje od 505 potrebnih za pobedu.

Iznenađene kritikom i uz međusobne optužbe, stranke desnog centra bile su uzdržane na današnjim izborima, dok levi centar nije predložio novog kandidata, što znači da će i šesti krug glasanja biti završen neuspehom.

Desničarska Liga i partija desnog centra Forca Italija saopštile su da će obe biti uzdržane na izborima, dok je levi centar rekao da će njeni poslanici ubaciti prazne listiće.

"Stiče se utisak da su pokušali da nas podele, maštovitim idejama, umesto da pronađu rešenje za zemlju", rekao je tada Enriko Leta, lider glavne grupe levog centra, Demokratske partije (PD).

Neuspeh u pronalaženju konsenzusa bio je zatrovao političku atmosferu, sa potencijalno opasnim posledicama po stabilnost široke koalicije koja podržava vladu premijera Marija Dragija.

Dragi, koji je bio i sam kandidat za šefa države, nagovestio je da možda neće biti voljan da ostane premijer ako se njegova vladajuća koalicija podeli zbog predsedničkih izbora. Demokratska stranka levog centra, takođe, tada je navela da će se povući iz vlade ako ne bude uključena u izbor predsednika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa