Evropa

Nazire se dogovor u Rimu: Hoće li Elizabeta Beloni postati prva predsednica Italije

Komentari

Autor: Jutarnji list

28/01/2022

-

23:47

Nazire se dogovor u Rimu: Hoće li Elizabeta Beloni postati prva predsednica Italije
Nazire se dogovor u Rimu: Hoće li Elizabeta Beloni postati prva predsednica Italije - Copyright EPA/CLAUDIO PERI

veličina teksta

Aa Aa

Trojica vođa najjačih stranaka italijanske široke vladine koalicije Mateo Salvini (Liga), Đuzepe Konte (Pokret pet zvezdica) i Enriko Leta (Demokratska stranka) – sastali su se večeras, dok se u Predstavničkom domu uzalud glasalo šesti put za novog predsednika Italije. 

Posle sastanka Leta je izrazio nadu da će se oni sledećih dana dogovoriti o novome državnom poglavaru, ali su ostala dvojica bili mnogo otvoreniji: dogovor je postignut, Italija će imati prvu predsednicu.

Promatrači su prilično jednodušni da bi se takva složnost mogla postići za ambasadorku Elizabetu Beloni, koja je poslednjih nekoliko meseci glavna upravnica Odseka za sigurnosne informacije. 

U igri bi mogla biti i ministarka pravde Marta Kartabija, bivša predsednica Ustavnog suda, ali ona se kao ministarka zamerila Zvezdicama svojom reformom sudstva. Ali u Italiji je gotovo samo kad je definitivno gotovo, jer preokreti u poslednjoj minuti nisu retkost.

Nekoliko sati ranije, u petom glasanju, loše je prošla trenutno najviše plasirana žena u političkim institucijama: Maria Elizabeta Alberti Kaseljati, predsednica Senata i time zamenica predsednika Republike. Tako je propao "munjeviti napad" italijanske desnice. Naime, samo pola sata pre početka glasanja Mateo Salvini, politički sekretar desničarske nacionalističke Lige, najavio da će Kaseljati biti zajednički kandidat desnog centra predsednica Senata.

Dobila je 382 glasa, a desni centar na papiru ima 450 glasova. Juče, kada su se uzdržali od glasanja, bio ih je 441. Dakle, senatorku Kaseljati izdalo je 60-70 "slobodnih strelaca" (velikih izbornika koji iz paravana glasačke kabine glasaju suprotno željama svojih političkih vođa). Njen poraz bio je i težak poraz Matea Salvinija, koji je opet nasrnuo glavom u zid i, na svoje zaprepašćenje, razbio glavu a ne zid.

U strahu od svojih eventualnih (ali verovatnih) "slobodnih strelaca" veliki izbornici iz redova Demokratske stranke i Pokreta pet zvezdica prozujali su marševim korakom kroz glasačke kabine, bez uzimanja listića, i tako su se ubrojili u suzdržane: njih 406, više od onih koji su glasali za Kaseljati.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa