Evropa

Demonstranti protiv epidemioloških mera u Briselu pozivaju na smenu vlade

Komentari

Autor: Tanjug

30/01/2022

-

15:14

Demonstranti protiv epidemioloških mera u Briselu pozivaju na smenu vlade
Demonstranti protiv epidemioloških mera u Briselu pozivaju na smenu vlade - Copyright Tanjug AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

U Briselu se se danas održavaju demonstracije koje pozivaju na smenu belgijske vlade, zbog izostanka reakcije vlasti na prethodne zahteve demonstranata koji su se odnosli na ukidanje epidemioloških mera.

Nakon što su se demonstranti i policija prošle nedelje sukobili u centru Brisela, pri čemu je demolirano i sedište Evropske službe za spoljne poslove, uz dogovor organizatora, policije i vlasti Brisela izmeštena je ruta kojom će se protestanti danas kretati.

Umesto da se protestni marš završi u tzv "evropskom kvartu" u centru Brisela, ruta će ovoga puta bili usmerena ka prigradskim opštinama, a završiće se u području širokog parka u kome se nalazi jedan od simbola Brisela, Atomijum.

Promena rute demonstracija olakšanje je za građane i vlasti centralne opštine Eterbek koja je do sada u više navrata bila bila poprište sukoba policije i demonstranata, uz korišćenje suzavca i vodenih topova i uništavanje imovine.

Sa druge strane, nezadovoljstvo novim pravcem protestnog marša i zabrinutost zbog eventualnih posledica izražavaju stanovnici opštine Laken kroz koju će proći demonstranti.

I ovoga puta organizatori protesta iz belgijskog pokreta "Ujedinjeni za slobodu" pozivaju na mirne demonstracije, dok vlasti Brisela upozoravaju da se među demonstrantima nalaze oni kojima je jedini cilj da izazovu nasilje, a ne da se zalažu za bilo kakvu ideju protesta.

Komentari (0)

Evropa