Evropa

London preti sankcijama kompanijama bliskim Putinu: "Vrlo smo odlučni u tome"

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2022

-

11:02

London preti sankcijama kompanijama bliskim Putinu: "Vrlo smo odlučni u tome"
Vladimir Putin - Copyright Tanjug/AP/Yevgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Velika Britanija će sankcionisati kompanije i ljude koji imaju najbliže veze sa liderom Kremlja Vladimirom Putinom ako Rusija preduzme bilo kakvu akciju protiv Ukrajine, izjavio je danas glavni sekretar britanskog Ministarstva finansija Sajmon Klark.

"Vrlo smo odlučni u tome da ćemo, ako Rusija preduzme dalje akcije protiv Ukrajine, dodatno pooštriti režim sankcija protiv kompanija i ljudi koji su najbliži Kremlju", izjavio je Klark za Skaj njuz, a navodi agencija Rojters.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras je juče izjavila da će britanska vlada ove nedelje uvesti novi zakon kako bi proširila obim sankcija koje može primeniti na Rusiju u nastojanju da, kako kaže, odvrati agresiju na Ukrajinu.

Rusija, međutim, poručuje da je "Zapad zahvaćen rusofobijom" i da "nema pravo da drži predavanja Moskvi" nakon što su zapadne snage, posle pada Sovjetskog saveza 1991. godine, proširile vojni savez NATO na istok i posejale haos u Iraku i Siriji.

Kremlj: Pretnje su alarmantne

Zvanični Kremlj je saopštio danas da su alarmantne pretnje Londona o uvođenju sankcija ruskim kompanijama i biznismenima povezanim sa predsednikom Vladimirom Putinom, i da bi takve akcije mogle imale suprotne efekte nanoseći štetu britanskim kompanijama.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da je takva pretnja napad na ruska preduzeća, da podriva britansku investicionu klimu i podstiče tenzije u Evropi, prenosi agencija Rojters.

"Rusija će odgovoriti na svaku takvu akciju na način koji će biti baziran na njenim interesima", izjavio je Peskov na konferenciji za novinare.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa