Evropa

Ruski gas ponovo teče u Nemačku preko gasovoda Jamal

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2022

-

09:20

Ruski gas ponovo teče u Nemačku preko gasovoda Jamal
Tanjug/AP/Aurel Obreja - Copyright Tanjug/AP/Aurel Obreja

veličina teksta

Aa Aa

Ruski gas od jutros ponovo teče gasovodom Jamal-Evropa preko Poljske u Nemačku, nakon što je u decembru bio prebačen na reverzni režim, odnosno na obrnuti tok od zapada ka istoku, prema podacima nemačkog operatera gasne mreže Gaskejda.

Ruski gasni gigant Gasprom je rezervisao u utorak tranzitne kapacitete za Jamal, što je omogućilo vraćanje toka gasa u normalu nakon decembarskog prelaska na reverzni režim koji je gurnuo cene gasa u Evropi na istorijski najviši nivo, prenosi Rojters.

Podaci Gaskejda pokazuju da preliminarni tok gasa iznosi samo 16.318 kilovat sati u poređenju sa 16,2 miliona kilovat sati, koliko je Gasprom rezervisao na dnevnoj aukciji. Ruska kompanija je rezervisala osam sati tranzitnog kapaciteta na gasovodu, počev od utorka uveče od 21 sat po srednjoevropskom vremenu, prema pokazateljima na platformi za rezervaciju.

Gasprom nije za februar rezervisao mesečni tranzitni kapacitet za Jamal, što može da se učini putem dnevnih aukcija.

Ovaj gasovod učestvuje obično sa oko jednom šestinom u godišnjem izvozu gasa iz Rusije u Evropu i Tursku. U reverznom režimu je radio od 21. decembra, kada su evropske referentne cene gasa skočile na rekordnih 184,95 evra po megavat satu (MWh).

Visoke cene su obeshrabrile kupovinu gasa iz Rusije na spot tržištu, pa su kupci umesto toga koristili gas iz evropskih skladišta, čiji je nivo pao ispod petogodišnjeg proseka, navodi britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa