Evropa

Bajden šalje nove američke trupe u Evropu: Vojska stiže u Poljsku, Nemačku i Rumuniju

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2022

-

15:58

Bajden šalje nove američke trupe u Evropu: Vojska stiže u Poljsku, Nemačku i Rumuniju
Bajden šalje nove američke trupe u Evropu: Vojska stiže u Poljsku, Nemačku i Rumuniju - Copyright EPA/Fehim Demir

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džozef Bajden odobrio je danas raspoređivanje 2,000 američkih vojnika u Poljsku i Nemačku, a 1,000 vojnika će biti prebačeno iz Nemačke u Rumuniju, rekao je neimenovani američki zvaničnik.

Rojters je preneo da je Bajden naredio da se 3.000 vojnika rasporedi kako bi se pomoglo evropskim saveznicima, objavio je ranije "Vol Strit Džurnal".

Pentagon je ove nedelje nagovestio da bi moglo da dođe do raspoređivanja američkih vojnika.

Američka vojska je prošle nedelje stavila 8,500 vojnika u stanje pripravnosti, kako bi bili spremni da se rasporede u Evropi ukoliko bude potrebno, najverovatnije na kratko vreme.

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je telefonom sa visokim zvaničnicima NATO, EU i OEBS o situaciji u Ukrajini, saopšteno je iz Stejt departmenta.

"Državni sekretar Entoni Džej Blinken razgovarao je telefonom sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, predsedavajućim OEBS Zbignjevom Rauom i visokim predstavnikom za spoljne poslove i bezbednosnu politiku EU Žozepom Boreljom. Sekretar Blinken je još jednom potvrdio podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i razgovarao o diplomatskim aktivnostima sa Rusijom u pozadini ničim izazvanog nagomilavanja ruskih oružanih snaga duž granice sa Ukrajinom", navodi se u saopštenju Stejt departmenta, prenosi TASS.

U međuvremenu, novinarka Glasa Amerike Karla Bab objavila je na svom Tviter nalogu da američki sekretar za odbranu Lojd Ostin ovoga meseca planira da putuje u Evropu, gde će se sastati sa predstavnicima NATO saveznika povodom situacije u Ukrajini i tekućih pregovora sa Rusijom.

Babova navodi da će Ostin prisustvovati ministarskom skupu članica NATO, koji je za 16. i 17. februar zakazao generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg, prenosi TASS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa