Evropa

Zaharova o stavljanju Krima na dresove fudbalera Ukrajine: "Iluzija nemogućeg"

Komentari

Autor: rg.ru; T.T.

06/06/2021

-

20:45

Zaharova o stavljanju Krima na dresove fudbalera Ukrajine: "Iluzija nemogućeg"
Zaharova o stavljanju Krima na dresove fudbalera Ukrajine: "Iluzija nemogućeg" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova napisala je na svom zvaničnom Telegram profilu šta misli o dresovima fudbalske reprezentacije Ukrajine na kojima se Krim prikazuje kao deo te zemlje. 

"Postavljajući sliku Krima na dres svoje reprezentacije, ukrajinski fudbalski savez je zapravo pripojio teritoriju Ukrajine ruskom polusotrvu. Sama slika Krima na novoj uniformi ukrajinske reprezentacije nije ništa drugo do očajnički umetnički čin", napisala je predstavnica ruskog Minsitarstva spoljnih poslova.

"Objašnjenje je podjednako metafizičko baš poput ovog očajničkog umetničkog čina - kao da bi igračima to trebalo da pruži neku snagu", nastavila je.

Ona je potom skrenula pažnju na činjenicu da ova "umetnička tehnika" sama po sebi nije nova.

"Način prkazivanja i skup tehnika koje stvaraju iluziju nemogućeg ili, obratno predstavljaju nešto dostupno, opipljivo, ali zapravo nepostojeće zove se trompei (trompe-l'œil). Na ruskom jeziku je poznatija reč 'obmana'", dodala je.

Zaharova se posebno i osvrnula na ukrajinski pozdrav "Slava Ukrajini! Slava junacima", te aludirala da se njegovi koreni mogu pronaći u nacizmu. Upozorila je i da bi organizatori i gosti budućeg Svetskog prvenstva u fudbalu trebalo da znaju istorijat ovog pozdrava.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa