Evropa

Stoltenberg: NATO prisutan na Balkanu, cilj sprečavanje novih sukoba

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

08/02/2022

-

20:56

Stoltenberg: NATO prisutan na Balkanu, cilj sprečavanje novih sukoba
Jens Stoltenberg - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da ne postoji potpisani dokument koji se tiče neširenja ove vojne alijanse na istok Evrope, a kada je reč o Zapadnom Balkanu naveo je da je cilj NATO sprečavanje novih sukoba.

On je za televiziju Vesti, govoreći o aktuelnoj situaciji u Ukrajini, rekao da je NATO angažovan na pronalasku rešenja, a da je prva uloga alijanse očuvanje mira.

"Sama uloga NATO je da ne provocira konflikt, već da ga spreči. Radim sa generalima, moje iskustvo je da oni znaju kako da spreče rat, znaju kako on može poguban da bude. NATO alijansa uvek traži političko rešenje, verujemo u termin dijaloga", rekao je on.

Na pitanje da li postoji dokument koji sprečava širenje alijanse na istok, Stoltenberg kaže da ne postoji i da je alijansa uvek naglašavala da su vrata otvorena za sve države u Evropi koje ispunjavaju uslove.

"Nikada nismo prisiljavali nijednu zemlju, poštujemo ako one odluče da se pridruže, poštujemo kada zemlje ne odluče da se pridruže. Poštujemo odluku Srbije da ne uđe u NATO, u pitanju je poštovanje slobodnih, nezavisnih nacija", naveo je on.

"Poštujemo odluku Srbije da ne pristupi NATO"

Generalni sekratar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da Alijansa apsolutno poštuje odluku Srbije da se ne pridruži tom savezu.

Stoltenberg je rekao da NATO nikada nije prisiljavao nijednu zemlju da uđe u NATO i u tom smislu posebno istakao da NATO snažno podržava i poštuje odluku Srbije da ne uđe u Alijansu.

"To je suverena i nezavisna odluka Srbije i NATO je apsolutno poštuje, kao što uvažava odluke Švedske i Finske, koje su nam bliski partneri, ali nisu ušli u NATO", istakao je Stoltenberg.

On je dodao da je ključna uloga NATO na KiM da podržava politički dijalog i omogući slobodno kretanje svima, ističući da Alijansa apsolutno poštuje odluku Srbije da se ne pridruži tom savezu.

Stoltenberg je rekao da Alijansa ima važnu ulogu u održavanju mira i sprečavanju sukoba, kao i pronalaženju političkog rešenja kada je reč o dijalogu između Beograda i Prištine, i da u tom smislu podržava EU koja pomaže u tom dijalogu.

"Ključna uloga NATO na Kosovu je da podržava politički dijalog i da obezbedi slobodu kretanja svih zajednica na Kosovu", naglasio je on.

Govoreći o prisustvu Alijanse na Balkanu, Stoltenberg je rekao da NATO ima kancelarije u Sarajevu, KFOR snage na KiM i kancelariju u Beogradu, a podsetio je da su Crna Gora i Severna Makedonija pridružile NATO, naglašavajući ulogu tog saveza na Zapadnom Balkanu u sprečavanju novih sukoba.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa