Fokus

Generalni sekretar NATO-a Stoltenberg - novi guverner norveške centralne banke

Komentari

Autor: Tanjug

04/02/2022

-

16:06

Generalni sekretar NATO-a Stoltenberg - novi guverner norveške centralne banke
Jens Stoltenberg - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg postaće novi guverner norveške centralne banke, saopštila je danas vlada u Oslu, uprkos zabrinutosti opozicije da bi imenovanje ovog bivšeg premijera moglo da oslabi nezavisnost Norges Banke.

Stoltenberg bi dužnost guvernera trebalo da preuzme 1. marta, ali je najavio da će to učiniti tek kada završi svoj mandat u NATO-u, koji traje do 1. oktobra 2022. godine, prenosi Rojters.

Ida Volden Bače, zamenica šefa centralne banke i Stoltenbergov glavni rival za tu funkciju, biće vršilac dužnosti guvernera dok Stoltenberg ne preuzme dužnost, saopštila je norveška vlada.

Stoltenberg će biti zadužen za određivanje kamatnih stopa i upravljanje finansijskom stabilnošću zemlje, kao i za nadgledanje Norveškog državnog fonda, najvećeg na svetu sa aktivama u vrednosti od 1.400 milijardi dolara.

"Zahvalan sam na ukazanom poverenju i radujem se preuzimanju ove funkcije", izjavio je Stoltenberg na konferenciji za novinare kojoj je prisustvovao putem video linka iz Brisela gde je sedište NATO-a.

Sadašnji guverner norveške centralne banke, 70-godišnji Ejstajn Olsen, odlazi u penziju ove godine nakon što je na toj funkciji bio od 1. januara 2011. godine u dva mandata.

Stoltenberg (62) je bio ministar finansija Norveške od 1996. do 2000. godine i premijer od 2000. do 2001. godine, da bi ponovo na premijerskoj poziciji bio u periodu od 2005. do 2013. godine.

Stoltenberg je 2014. godine imenovan za generalnog sekretara NATO-a, da bi mu nakon uspešnog prvog mandata bio produžen mandat u transatlantskoj alijansi.

Norveški ministar finansija Trigve Slagsvold Vedum je izjavio danas da želi da pronađe "najboljeg guvernera centralne banke Norveške, a da je siguran da je to Jens Stoltenberg.

"Spoj finansijskog znanja, razumevanja društva i menadžerskog iskustva koje malo ko u Norveškoj ima, čini ga veoma pogodnim za glavnog menadžera Norges banke", izjavio je ministar finansija.

Tokom konferencije za novinare, norveški mediji su postavljali pitanja Stoltenbergu o njegovom bliskom ličnom odnosu sa premijerom Jonasom Garom Stereom, pošto su obojica članovi Laburističke partije.

"Imam dugo iskustvo u prijateljstvu sa ljudima i imam integritet u vezi sa tim da ne delim informacije kada je to relevantno. NATO je primer. Imao sam posla sa mnogim ljudima gde moram da vodim računa o nezavisnosti i da ne delim mnogo informacija", izjavio je Stoltenberg i dodao da i dalje želi da bude prijatelj sa Garom Stereom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet