Fokus

Stoltenberg: NATO, EU i SAD ujedinjeni u odgovoru na krize

Komentari

Autor: Tanjug

03/02/2022

-

10:44

Stoltenberg: NATO, EU i SAD ujedinjeni u odgovoru na krize
Jens Stoltenberg - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je jučerašnju odluku SAD da pošalje dodatne trupe u Nemačku, Poljsku i Rumuniju i ocenio da je to snažan signal američke posvećenosti zajedničkoj odbrani. Poručio je da se razmatra raspoređivanje dodatnih vojnih snaga u jugoistočnim delovima Alijanse i da se kroz NATO "SAD i EU zajedno suočavaju sa trenutnom krizom".

"Jaki smo, odlučni i ujedinjeni u našem odgovoru", poručio je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO je na konfrenciji za medije nakon sastanka sa novoimenovanim premijerom Severne Makedonije, Dimitrom Kovačevskim, ocenio da se broj ruskih trupa u i oko Ukrajine popeo na više od 100.000 i naglasio da je primećeno zančajno pomeranje ruskih vojnih snaga u Belorusiju.

"Ovo je naveće raspoređivanje ruskih snaga još od Hladnog rata" , izjavio je Stoltenberg. On je u ime NATO ponovo uputio poziv Moskvi na dijalog i upozorio da će "svaka dalja ruska agresija imati velike posledice i nositi visoku cenu".

Navodi da je NATO spreman da se anagažuje u dijalogu sa Moskvom, ali i da neće praviti kompromise oko ključnih principa kao što su pravo svake nacije da izabere svoj put i sposobnost Alijanse da zaštiti i odbrani sve saveznike.

"Posvećeni smo pronalasku političkog rešenja sa Rusijom, ali moramo biti spremni i za najgore", poručio je Stoltenberg. Obraćajući se premijeru Severne Makedonije, Stoltenberg je ponovio da je stabilnost na Zapadnom Balkanu od velike važnosti za NATO i pohvalio makedonski doprinos NATO mirovnim trupama na Kosovu.

Rusija poslala 30.000 vojnika u Belorusiju

Generalni sekretar NATO rekao je i da je Rusija premestila oko 30.000 vojnika i vojne opreme u Belorusiju prethodnih dana, što je najveće raspoređivanje ruske vojske u tu zemlju od kraja Hladnog rata.

U raspoređivanje je uključena specijalna jedinica Specnac, borbeni avioni Su-35, dualni raketni sistem Iskander i protivvazdušni sistem S-400, dodao je Stoltenberg, prenosi Rojters.

"Sve ovo će biti kombinovano sa ruskim godišnjim nuklearnim vežbama", rekao je Stoltenberg.

Rojters dodaje da se izraz "dualni raketni sistem", koji je Stoltenberg upotrebio, koristi za opis oružja koje može da se upotrebi za konvencionalni i nuklearni rat.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet