Evropa

Švedska stavlja tačku: Ukinute mere i testiranja, brojke nestaju iz medija, granice otvorene - sad je sve na savetima

Komentari

Autor: Index.hr

09/02/2022

-

13:26

Švedska stavlja tačku: Ukinute mere i testiranja, brojke nestaju iz medija, granice otvorene - sad je sve na savetima
EPA-EFE/Johan Nilsson - Copyright EPA-EFE/Johan Nilsson

veličina teksta

Aa Aa

Tačno u ponoć, otprilike dve godine nakon početka pandemije, Švedska je ukinula sve epidemiološke mere, prestala sa masovnim i besplatnim testiranjem na koronavirus i potpuno otvorila granice za sve građane Evropske unije. Čak su i brojke zaraženih i umrlih nestale sa istaknutih mesta u švedskim medijima, piše hrvatski portal Index.hr. 

Na još uvek plamteću pandemiju, jer Švedska je poslednjih dana beležila desetine hiljada pozitivnih testova, od jutros podseća tek savet nevakcinisanima da izbegavaju gužve u zatvorenim prostorima, kao i preporuka svima da ostanu kod kuće ukoliko imaju simptome koronavirusa.

AP/ Andres Kudacki

 

Švedska ministarka zdravlja Lena Halengren je izjavila da pandemija još uvek nije gotova, ali da restrikcije i ograničenja jesu.

"I dalje postoje posebni saveti za nevakcinisane. Važno je da svi građani ostanu kod kuće ukoliko imaju simptome. Ne moraju da se testiraju, osim ako ne rade u zdravstvu i socijalnoj brizi. Za njih postoje posebna pravila ponašanja", rekla je ministarka i dodala da i dalje postoji potreba da se ljudi vakcinišu.

"Ukoliko ste dobili dve doze vakcine, trebalo bi da uzmete i treću. Za produženje zaštite od širenja zaraze, ali i od ozbiljne bolesti, potrebne su tri doze", dodala je.

Koje sve mere ukinute?

Od srede više ne vrede sledeće epidemiološke mere: obavezna kontrola kovid potvrda za sva javna okupljanja u zatvorenom sa više od 50 osoba, sva javna okupljanja u zatvorenom moraju da imaju sedeća mesta, ograničenje javnih okupljanja u zatvorenom na 500 osoba (u sportu 500 osoba po tribini) i najmanje 10 kvadratnih metara prostora po učesniku.

Ukinuto je i zatvaranje restorana i barova u 23:00 sati, ograničenje od osam osoba za stolom u restoranima uz najmanje jedan metar razmaka među stolovima, a javni prostori poput teretana, muzeja, galerija, zabavnih parkova i bazena moraju da osiguraju najmanje 10 kvadratnih metara prostora po posetiocu. Ukinute su i preporuke da se radi od kuće, da odrasli izbegavaju učestvovanje u masovnim sportskim takmičenjima i kampovima, da univerziteti delomično nastavu održavaju na daljinu, te da se u slučaju gužve u javnom prevozu nose maske.

Indeks piše da građani EU/EEA i Švajcarske na ulasku u Švedsku više ne moraju da dokazuju ni da su vakcinisani, ili negativni na koronu. Vrata su širom otovorena kao i pre pandemije. Poseban pandemijski režim i dalje vredi za zdravstvene radnike i pacijente te radnike i korisnike usluga socijalne brige. Oni će se i dalje testirati kad postoji indikacija, a još neko vreme u zdravstvenim ustanovama nosiće se maske i slediti druge epidemiološke mere.

EPA-EFE/Johan Nilsson

 

Zanimljivo je i da koronavirus za sada ostaje društveno opasna bolest u Švedskoj, ali je ministarka Halengrenova najavila mogućnost ukidanja takve klasifikacije početkom aprila.

I pored toga što epidemiološka ograničenja do sada nisu posebno remetila svakodnevnicu Šveđana, niti ukidanje mera znači da je koronavirus nestao, u javnosti se može osetiti olakšanje. Većina noćnih klubova otvorila je vrata posetiocima tačno u minutu nakon ponoći s utorka na sredu. Takođe, putničke agencije i aviokompanije već danima beleže eksploziju interesa za putovanjima i to najviše na daleke destinacije poput Tajlanda i Floride.

Zašto se mere ukidaju?

Osnova švedskog izlaska iz pandemijskog režima leži u visokoj stopi vakcinacije, relativno niskoj smrtnosti od kovida i stabilnom broju pacijenata na intenzivnoj nezi, bez obzira na snažan porast broja zaraženih s pojavom soja omikron. Do danas je u Švedskoj sa dve doze vakcinisano 84 odsto populacije starije od 12 godina, a još 53 odsto odraslih primilo je i buster.

U proteklih nedelju dana ova zemlja je zabeležila 221 smrtni slučaj od koronavirusa, a sa ukupnom stopom smrtnosti od 157 na 100.000 stanovnika zemlja je prema podacima američkog Univerziteta Džons Hopkins na 55. mestu u svetu.

Ministarka Halengren je rekla i ova zemlja iz pandemije mora da izvuče lekciju ali i put kako da iz nje izađe što bezbolnije.

"Postojala je odlučnost da iz krize, koja nas je tako snažno i sveobuhvatno pogodila, moramo da izađemo što je moguće bezbolnije. Ipak, moramo izvući pouke iz ove pandemije, jer oigledno je da naša zaštita građana koji su u najvećem riziku nije bila dovoljna", rekla je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa