Evropa

Istraga protiv katoličkih sveštenika u Portugalu: Za mesec dana stiglo 214 prijava za zlostavljanje

Komentari

Autor: Euronews

10/02/2022

-

23:40

Istraga protiv katoličkih sveštenika u Portugalu: Za mesec dana stiglo 214 prijava za zlostavljanje
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Više od 200 optužbi za seksualno zlostavljanje dece podneto je protiv portugalske katoličke crkve i tamošnjih sveštenika.

Kako je saopštio Nezavisni komitet za proučavanje zlostavljanja dece u crkvi, optužbe su iznele osobe rođene između 1933. i 2006. godine.

Zvaničnici portugalske crkve rekli su pre dve godine da su vlasti od 2001. istražile samo desetak navoda o seksualnom zlostavljanju portugalskih sveštenika. Više od polovine tih slučajeva je odbačeno jer su crkveni istražitelji zaključili da nema dovoljno dokaza da ih gone.

Upravo zbog toga u januaru je osnovan Nezavisni komitet za proučavanje zlostavljanja dece u crkvi kako bi ispitao optužbe, prenosi Euronews.

Šestočlani odbor, koji čine psihijatri, bivši sudija Vrhovnog suda i socijalni radnik, rekao je da je samo tokom prvog meseca rada primio izveštaje od 214 ljudi.

"Ova patnja je povezana sa osećanjem srama, straha, krivice i samoisključenosti", navodi se u saopštenju Komiteta u četvrtak.

Mnogi od navoda ukazuju na mogućnost da su druga deca možda bila žrtve istog zlostavljača, dodaje se u saopštenju.

Neke od anonimnih optužbi stigle su od portugalskih državljana koji sada žive u Kanadi, Francuskoj, Luksemburgu, Švajcarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Državama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa