Evropa

Ruska Duma izglasala nacrt rezolucije o priznanju Donjecke narodne republike i Luganske narodne republike

Komentari

Autor: Tanjug

15/02/2022

-

12:12

Ruska Duma izglasala nacrt rezolucije o priznanju Donjecke narodne republike i Luganske narodne republike
Ruska Duma - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Državna duma Rusije izglasala je nacrt rezolucije o priznanju samoproglašenih Donjecke narodne republike (DNR) i Luganske narodne republike (LNR). Za ovu odluku glasao je 351 poslanik, protiv je bilo 16, a uzdržan jedan poslanik, navodi TASS.

Predsednik Donjeg doma parlamenta Vjačeslav Volodin izjavio je da će dokument odmah biti upućen predsedniku države, prenosi agencija RIA Novosti.

"Biće upućen apel predsedniku da razmotri pitanje priznavanja Donjecke Narodne Republike i Luganjske Narodne Republike kao nezavisnih, suverenih i nezavisnih država. Kijev se ne pridržava Minskih sporazuma. Našim građanima i sunarodnicima koji žive u Donbasu potrebni su pomoć i podrška", rekao je Volodin.

Dodao je da su poslanici "uvereni da će priznavanje DNR i LNR stvoriti osnove za obezbeđenje bezbednosnih garancija i zaštitu stanovnika republika od spoljnih pretnji, kao i za jačanje međunarodnog mira i regionalne stabilnosti u skladu sa ciljevima i principima Povelje UN, i za pokretanje procesa međunarodnog priznanja obe države".

U predlogu rezolucije se kaže da poslanici "smatraju moralno opravdanim priznanje nezavisnosti DNR i LNR".

"Proteklih godina u ovim republikama su na osnovu volje naroda izgrađeni demokratski organi i to su države sa svim atributima legitimne vlasti", piše u tekstu.

Poslanici smatraju da bi Putin trebalo da što pre razmotri pitanje sastanka sa rukovodstvima DNR i LNR "kako bi se stvorio pravni osnov međudržavnih odnosa koji obezbeđuje regulisanje svih aspekata saradnje i međusobnih pomoć, uključujući bezbednosna pitanja".

Komentari (0)

Evropa