Evropa

Oluje "Dadli" i "Junis" haraju delovima Evrope: Britanija u "crvenom", dramatični snimci iz Nemačke

Komentari

Autor: Tanjug

18/02/2022

-

10:19

Oluje "Dadli" i "Junis" haraju delovima Evrope: Britanija u "crvenom", dramatični snimci iz Nemačke
Oluje "Dadli" i "Junis" haraju delovima Evrope: Britanija u "crvenom", dramatični snimci iz Nemačke - Copyright Tanjug AP/Julian Stratenschulte, Martin Meissner, Owen Humphreys, Hannibal Hanschke

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje pet osoba je izbilo živote u nevremenu koji je u četvrtak pogodio više evropskih zemalja, ali kako meteorolozi najavljuju nevremenima nije kraj. Na udaru su već bile Nemčaka, Poljska i Holandija, dok se Velika Britanija i Francuska tek spremaju za jake udare vetrova. Sturučnjaci kažu da se očekuje da dostignu brzinu do 140 kilometara na sat, kao i da posledice mogu biti razorne.

Britanska meteorološka kancelarija izdala je danas retko crveno upozorenje za područje Londona i jugoistočne Engleske zbog jakih vetrova koje donosi oluja "Junis". U upozorenju se navodi da postoji opasnost po život i da se očekuju značajni poremećaji, prenosi agencija Rojters.

"Oluja Junis će danas izazvati značajne poremećaje i opasne uslove zbog izuzetno jakih vetrova”, saopštila je meteorološka kancelarija.

Britanska meteorološka agenicija stavila je skoro celu Veliku Britaniju u pripravnost, jer  upozorava na izuzetno jak vetar koji bi mogao da dostigne brzinu od 144 kilimetara na sat (90 milja) navodeći da posledice mogu da budu "opasne po život zbog oštećenja zgrada, kuća i dalekovoda". Sever Škodske i Severna Irska se u ovom trenutku nalaze pod "žutim upozorenjem". 

Vojska u pripravnosti

Britanski premijer Boris Džonson naložio je i da vojska bude u pripravnosti nakon hitnog sastanka nadležnih na kojem se govorilo o oluji "Junis".

"Očekujemo značajne smetenje, svi vozovi u Velsu će biti otkazani jer su mnoge škole zatvorene. Molimo vas putujte samo ako je to apsolutno neophodno", napiao je na Tviteru Mark Drekford prvi ministar Velsa.

Tanjug AP/Hannibal Hanschke

 

Deo zemlje Somerset koji se nalazi na jugozapadu Engleske zatvorio je svoje škole, dok je Devonsko veće ohrabrilo svoje škole da danas ne rade. Irska agencija koja se bavi merenjem vremena takođe je najavila crveno upozorenje za većinu obalskih područja. 

Čeri Marfi meteorolog kaže da se očekuju veliki naleti udara vetra.

"Crveno upozorenje znači da će vremenski uslovi biti izuzetno opasni. Apelujemo na ljude da ne putuju i da se pridržavaju saveta lokalnih vlasti", naglasio je on.

Meto Frans je u međuvremenu stavio pet svojih priobalnih delova zemlje pod upozorenje, jer predviđa "veoma jake udare na obali Lamanša" koji bi mogli da dostignu brzinu i do 140 kilometara na sat što bi moglo da dovede do obilnih poplava. Inače, oluja "Junis" pogodiće Veliku Britaniju dva dana nakon što je oluja "Dadli" već izazvala značajne poremećaje i ostavila destine hiljada domaćinstava privremeno bez struje.

Tanjug AP/Julian Stratenschulte/dpa via AP

 

Deo Evrope već na udaru

Podsetimo, najmanje pet osoba izgubilo je život u nevremenu koje je u četvrtak pogodilo više evropskih zemalja, a povređeno je nekoliko ljudi. Dve osobe su poginule u oluji koja je zahvatila delove Nemačke, rušila drveće, izazvala prekide struje i poremetila vazdušni i železnički saobraćaj.

U centralnoj nemačkoj saveznoj pokrajini Saksonija-Anhalt poginule su dve osobe kada se na njihove automobile srušilo drveće, objavile su vlasti, prenose lokalni mediji.

Zastrašujući snimci dolaze i iz Hamburga - veliki talas probija prednje prozore trajekta, zaliva putnike, a potom poplavljuje unutrašnjost. Nemačka meteorološka služba DWD objavila je više upozorenja o dolasku oluje i najavila da bi opasni uslovi mogli potrajati nekoliko dana, do subote. 

U Poljskoj su vetrovi dostizali brzinu do 125 kilometara na sat i teško oštetili oko 500 kuća, nosili su krovove, rušili drveće i izazvali nestanak struje za više od 324.000 domaćinstava širom zemlje. Dvojica radnika poginula su, a još dvojica su povređena kada je oluja prevrnula dizalicu na gradilištu u Krakovu.

Pogođena je i Češka, gde je više od 300.000 domaćinstava ostalo bez struje i jako je poremećen saobraćaj jer srušeno drveće blokira puteve i železničke pruge. Troje dece povređeno je u nesreći na jugozapadu zemlje i smešteno u bolnicu. 

Tanjug/AP/Martin Meissner

 

U Holandiji, pogođenoj naletima vetra od 100 kilometara na sat, jedan policajac povređen je u padu krova sa zgrade u Duivenu u blizini Arnhema, objavio je javni servis NOS. Vatrogasci su izvukli dvoje povređenih iz automobila na koji je palo stablo u gradu Masluisu, na jugu zemlje.

Belgija je objavila da je obalno područje proglasila narandžastom zonom, drugom po jačini nakon crvene, piše AFP. Oluje se očekuju kroz petak i subotu, sa uraganskim udarima u mnogim delovima kontinenta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa