Evropa

Austrija se priprema za davanje četvrte doze građanima: Od sutra u zemlju sa potvrdom o tri primljene vakcine

Komentari

Autor: Fonet

18/02/2022

-

11:34

Austrija se priprema za davanje četvrte doze građanima: Od sutra u zemlju sa potvrdom o tri primljene vakcine
Austrija se priprema za davanje četvrte doze građanima: Od sutra u zemlju sa potvrdom o tri primljene vakcine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Srbije u Beču Nebojša Rodić izjavio je da se od sutra u Austriju može ući sa potvrdom o primljene tri doze vakcine ili dve primljene doze uz negativan PCR test, a uvažavaće se se i pisani dokaz o preležanom kovidu.

Rodić je rekao da se Austrija već sada se priprema za jesen i da je najavljeno davanje i četvrte doze vakcine protiv koronavirusa, ali da je trenutno veliki broj obolelih posledica završetka studentskog raspusta i masovni boravak na skijalištima u zemlji.

U zemlji je vakcinisano 72 odsto stanovnika, ali smo juče imali brojku od 38.000 novozaraženih, a posebno zabrinjava podatak da je od srede do danas udvostručen broj preminulih, juče čak 44, rekao je Rodić.

On je naglasio da se svaki građanin Austrije do danas u proseku 32 puta podvrgao besplatnom PCR testiranju, ističući da se Austrija suočava sa brojnim problemima u borbi protiv kovida i da su na delu mere i odluke koje opisuje kao "jedinstvo suprotnosti".

AP Photo/Vadim Ghirda

 

"U Austriji će biti još reči o vakcinaciji i borbi protiv kovida. Imamo istovremeno ublažavanje mera koje će delom biti ublažene već sutra, a potom i 5. marta, a imamo i Zakon o obaveznoj vakcinaciji koji će biti na snazi do 2024. godine. Zakon je snagu stupio 5. februara i građanima je ostavljen rok do 15. marta da se vakcinišu i u tom slučaju neće snositi nikakve sankcije. Očekujem da će taj rok biti produžen", rekao je Rodić.

Pripreme za jesen

On je ukazao i da je formirana komisija koja će razmatrati kako Zakon o obaveznoj vakcinaciji može da se primenjuje u situaciji kada se mere ublažavaju.

"Već sada Austrija se priprema za jesen, za kada postoji najava davanja i četvrte doze vakcine", rekao je Rodić podsećajući da Austrija ima 72 odsto vakcinisanih. Rodić je za K1 naglasio da je jedno od gorućih pitanja u Austriji i pitanje besplatnih PCR testova.

Tanjug AP/Vadim Ghirda

 

"U te svrhe država je potrošila 2,6 milijardi evra. A za vakcine je potrošeno 340 miliona evra. Zbog toga imamo najavu da se besplatno PCR testiranje ukida 31. marta. Mali je broj ljudi koji se odaziva vakcinaciji, naročito primanju druge i treće doze vakcine", naveo je Rodić. 

Ne žele ukidanje obavezne vakcinacije

Većina Austrijanaca ne želi ukidanje obavezne vakcinacije, kao što je to poslednjih dana traženo iz više pokrajina. Istraživanje javnog mnjenja instituta " Integral" pokazalo je da čak 61 odsto Austrijanaca smatra obaveznu vakcinaciju dobrom. Tek svaki četvrti odbija obaveznu vakcinaciju. Deset odsto Austrijanaca je i dalje odlučno da se ne vakciniše protiv kovid19 i pored zakonske obaveze.

Većina Austrijanaca smatra da imunizacija nije nepotrebna mera iako je omikron soj mnogo blaži. Dve trećine, to jest 69 odsto je mišljenja da zahvaljujući buster dozi trenutni talas nije odneo veći broj žrtava. Na drugoj strani, 15 odsto je uvereno da omikron sojem dolazi i kraj pandemije, a tako i vakcinaciji.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa