Evropa

Procena SAD: Rusija ima 75 odsto konvencionalnih snaga usmerenih protiv Ukrajine

Komentari

Autor: Tanjug

20/02/2022

-

20:26

Procena SAD: Rusija ima 75 odsto konvencionalnih snaga usmerenih protiv Ukrajine
Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Prema najnovijoj proceni američkih obaveštajnih službi, Rusija sada ima blizu 75 odsto svojih konvencionalnih snaga usmerenih protiv Ukrajine, javlja CNN pozivajući se na američkog zvaničnika upućenog u obaveštajne podatke.

Pomenuti zvaničnik je za CNN rekao da je koncentracija snaga na udaljenosti sa koje može da se napadne Ukrajina veoma neuobičajena i da je to deo razloga zbog kojih SAD veruju da je Rusija spremna da izvede napad.

Ovo uključuje oko 120 od ukupno procenjenih 160 bataljonskih taktičkih grupa, koje se nalaze u krugu od 60 kilometara od Ukrajine, naveo je zvaničnik.

Ta cifra predstavlja 75 odsto glavnih borbenih jedinica Rusije, ali to je manje od polovine ukupnog broja vojnika u ruskoj vojsci, naveo je zvaničnik.

Američki zvaničnici su izvestili da bi ruske trupe u kombinaciji sa proruskim snagama mogle da broje i do 190.000 raspoređenih snaga oko Ukrajine, dodaje CNN.

Američka televizijska mreža još navodi da je oko 35 od 50 poznatih bataljona protivvazdušne odbrane raspoređeno protiv Ukrajine.

Pored toga, procenjuju SAD, oko 500 lovaca i lovaca-bombardera nalazi se u blizini Ukrajine, kao i 50 srednjih do teških bombardera.

Prema američkoj proceni, zajedno, ruske snage sada znatno nadmašuju ukrajinske vojne snage.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa