Evropa

Savet bezbednosti Ruske Federacije: Putin se večeras obraća građanima, tema priznanje LNR i DNR

Komentari

Autor: Tanjug

21/02/2022

-

16:57

Savet bezbednosti Ruske Federacije: Putin se večeras obraća građanima, tema priznanje LNR i DNR
Savet bezbednosti Ruske Federacije: Putin se večeras obraća građanima, tema priznanje LNR i DNR - Copyright Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Rusije Vladimir Putin obratiće se večeras građanima.

Putin će imati televizijsko obraćanje, javila je televizija Rosija 24, a prenosi TASS.

Tačno vreme obraćanja ruskog predsednika nije objavlljeno.

Predsednik Rusije ranije danas je rekao da Moskva razmatra da li će priznati nezavisnost samoproglašenih republika Luganjsk i Donjeck, ali da neće da ih pripoji i formalno doda svojoj teritoriji.

On je na sastanku Saveta bezbednosti Ruske Federacije rekao da je saslušao mišljenja svih članova i da će odluku o priznjanju doneti danas, prenosi Interfaks.

Putin je danas na vanrednoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost rekao da je glavni cilj tog sastanka da se utvrde koraci u vezi sa krizom u Donbasu, posebno imajući u vidu poziv lidera samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike da Rusija prizna njihov suverenitet.

Putin je napomenuo da je priznanje LNR i DNR blisko povezano sa bezbednosnim pitanjima u svetu, a posebno u Evropi.

Sastanku su prisustvovali, premijer Rusije Mihail Mišustin, ministri spoljnih i unutrašnjih poslova, šefovi Federalne službe bezbednosti, obaveštajne službe i nacionalne garde i zamenik predsednika i sekretar Saveta Dmitrij Medvedev i Nikolaj Petrušev.

Svi govornici izjasnili su se u korist priznavanja LNR i DNR.

Šojgu: Skoro 60.000 ukrajinskih vojnika blizu granica DNR

Skoro 60.000 ukrajinskih vojnika stacionirano je u blizini granica samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike, izvestio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ruskog predsednika Vladimira Putina.

Prema rečima ministra odbrane, Ukrajina priprema ozbiljnu provokaciju ili vojnu operaciju u Donbasu, preneo je Interfaks.

On je istakao da je Ukrajina dovela svoje snage u region Donbasa "faktički na sam vrh borbene gotovosti".

Kako je naveo, situacija u Donbasu je izuzetno napeta i dodao da ruska vojska od 14. februara beleži povećanje borbene gotovosti ukrajinske vojske u regionu Donbasa.

"U blizini granica Luganske i Donjecke oblasti koncentrisano je ukupno 59,3 hiljade vojnog osoblja", rekao je Šojgu na sastanku Saveta bezbednosti Rusije.

Tanjug/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

On je rekao i da se vojna oprema vraća na prethodne pozicije i naveo raketni sistem, kao i "345 tenkova, 2.160 borbenih oklopnih vozila, 820 artiljerijskih oruđa i minobacača, 160 višecevnih raketnih sistema (MLRS), uključujući "Šmerc“.

Šojgu je, takođe, rekao da je sinoć u Donbasu zabeleženo više od 40 granatiranja.

Medvedev: Priznaćemo LNR i DNR ako se situacija ne poboljša

Bivši ruski predsednik i potpredsednik ruskog Saveta Bezbednosti Dmitrij Medvedev rekao je danas da će Moskva možda morati da prizna samoproglašene Lugansku i Donjecku narodnu republiku, ako se situacija ne poboljša, za šta, po njegovom mišljenju, nema izgleda.

"Priznanje LNR i DNR će biti jedini izlaz za Moskvu ako situacija krene po negativnom scenariju. Znakova poboljšanja nema i u takvoj situaciji jedini izlaz će biti priznavanje pravnog subjektiviteta Donjecka, što je u potpunosti u nadležnosti predsednika države", rekao je Medvedev.

Medvedev je na sednici Saveta rekao ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da veruje da bi većina Rusa podržala nezavisnost LNR i DNR u kojima, kako je rekao, živi oko 800.000 Rusa, prenosi Rojters.

Kako navodi RIA Novosti, on je ocenio da će pritisak na Rusiju ako prizna dve samoproglašene republike u Donbasu biti izuzetno jak, ali je dodao da Rusija zna kako da na to reaguje.

Medvedev smatra da će, ako do tog priznanja dođe, situacija biti teška, ali da će se nakon nekog vremena tenzije oko Rusije stišati.

Komentari (0)

Evropa